Introductie
door Robert Perry
Het Tekstboek is het fundament van Een cursus in wonderen. De Cursus doen is een proces van leren en eigen maken van zijn denksysteem, dat in het Tekstboek wordt uiteengezet. Het is een ongeëvenaard spiritueel meesterwerk, en zorgvuldige bestudering zal je kijk op de dingen op een unieke manier veranderen.
Veel studenten vinden het Tekstboek echter niet gemakkelijk om te lezen en te begrijpen. Velen stoppen ermee, en zelfs degenen die het helemaal, en misschien zelfs meerdere malen lezen, zouden het graag beter willen begrijpen. Daarom boden Greg Mackie en ik, beiden leraar bij The Circle of Atonement, in 2006 een jaarprogramma aan met toelichtingen op elke alinea van het Tekstboek. Elke werkdag stuurden we de deelnemers een e-mail met de tekst voor die dag, aangevuld met onze toelichting en af en toe een praktische oefening.
De reden waarom we dit programma ontwikkelden heeft een geschiedenis. In 2000 boden we in onze directe omgeving een programma aan met een tekstgedeelte voor elke werkdag (op de zesde en zevende dag rustten we!). Daarbij gebruikten we een schema dat ons in staat stelde het complete Tekstboek in één jaar te lezen. Onze vriend, student en collega John Perry volgde dit programma, en toen hij daarmee klaar was begon hij op zijn beurt mensen te begeleiden met gebruikmaking van hetzelfde schema, maar dan online. Hij stuurde de deelnemers het tekstmateriaal voor een bepaalde dag, aangevuld met zijn eigen toelichtingen. In 2005 stelde hij ons voor hetzelfde te doen — en dat deden we. Zonder Johns voorstel zouden we nooit op dat idee zijn gekomen.
2006 werd een intensief jaar. Gedurende drie weken schreef ik de toelichtingen en kreeg dan een adempauze van een week, terwijl Greg de toelichtingen schreef. Daarnaast begeleidden we een wekelijkse telefonische cursus, waarin we de teksten van de afgelopen week samenvatten. De reacties op ons programma overtroffen al onze verwachtingen. Er werd steeds vaker gevraagd om een geschreven versie en in 2009 verschenen de teksten in boekvorm.
We hopen dat deze toelichtingen verhelderend voor je zullen zijn en je begrip van het spirituele meesterwerk Een cursus in wonderen zal verdiepen.
Robert Perry
September 2009
Sedona, Arizona, US
Inleiding
Toelichting door Robert Perry
1. Dit is een cursus in wonderen. Het is een verplichte cursus. Alleen de tijd waarop je hem doet staat jou vrij. Vrije wil betekent niet dat jij het leerplan kunt vaststellen. Het betekent alleen dat je kunt kiezen wat je op een gegeven moment wilt doen.
Vanaf het moment waarop de Cursus verscheen, heeft deze Inleiding op het Tekstboek mensen geboeid en geraakt. Het eerste deel was aanvankelijk een reactie op Helens afwijzende opmerking: 'Vermoedelijk is deze cursus facultatief', waarop Jezus antwoordde: 'Nee, dat is hij niet. Het is een ondubbelzinnige verplichting. Alleen de tijd waarop je hem doet staat jou vrij'. (Kenneth Wapnick in: 'Een leven geen geluk', bladzijde 235). In het Handboek voor leraren (H1.4:1; H2.3:6) legt Jezus nog eens uit dat alleen het universele leerplan voor iedereen verplicht is. Een cursus in wonderen is een specifieke vorm van deze universele cursus, en degenen die eenmaal door deze vorm zijn geraakt, kunnen daar niet meer aan ontsnappen. We zullen de Cursus vroeg of laat moeten leren en in praktijk moeten brengen. De rest van de Inleiding werd enige tijd later aan Helen gedicteerd:
De cursus beoogt niet de betekenis van liefde te onderwijzen, want dat gaat wat onderwezen kan worden te boven. Hij beoogt echter wel de blokkades weg te nemen voor het bewustzijn van de aanwezigheid van liefde, die jouw natuurlijk erfgoed is. Het tegendeel van liefde is angst, maar wat alomvattend is kent geen tegendeel.
Leren betekent: iets van buiten naar binnen brengen. Daarom kunnen we de betekenis van liefde niet leren, want liefde kan niet van buiten naar binnen worden gebracht. Ze kan alleen van binnenuit betekenis krijgen. Dat is goed nieuws, want de liefde is al in onze denkgeest. Daarom is ze overal; ze is alomvattend. In werkelijkheid is er niets anders dan liefde.
De liefde waar de Cursus over spreekt is iets anders dan wat wij in de wereld met liefde bedoelen, en kan als volgt worden gedefinieerd: 'de betekenis van liefde is eenheid, verenigd in zichzelf en zonder tegendeel' (Robert Perry in 'Glossary of Terms from A course in miracles'). Dit betekent dat werkelijke liefde iedereen (eenheid) met dezelfde liefde liefheeft (ze is verenigd in zichzelf), en zich niet bewust is van iets anders dan liefde (ze kent geen tegendeel). Maar ook al lezen we deze woorden, we begrijpen ze niet echt. Wanneer we de betekenis van liefde werkelijk zouden begrijpen, zouden we alleen op die manier liefhebben. Het feit dat onze liefde grillig en selectief is, toont aan dat we niet echt weten wat liefde betekent.
2. Deze cursus kan daarom heel eenvoudig aldus worden samengevat:
Niets werkelijks kan bedreigd worden.
Niets onwerkelijks bestaat.
Hierin ligt de vrede van God.
Wat is werkelijk in het licht van de voorgaande zinnen? Liefde, natuurlijk. En wat onwerkelijk is, is angst (bedreiging). Hier, meteen aan het begin, wordt de filosofische basis van de Cursus zichtbaar, evenals de manier waarop dit filosofische fundament gecombineerd wordt met een spiritueel doel: de vrede van God. Als je werkelijk kunt geloven dat liefde niet bedreigd kan worden en angst niet bestaat, kun je niets anders voelen dan vrede — een vrede die zo diep en permanent is, dat ze alleen beschreven kan worden als de vrede van God.
De blauwe tekst is de originele tekst uit het Tekstboek.
De zwarte tekst is de commentaar en de verduidelijkingen op het Tekstboek door Greg Mackie (GM) en Robert Perry (RP).