Hoofdstuk 16

De vergeving van illusies

III. De beloning van onderwijzen

 

1. We hebben al geleerd dat iedereen onderwijst, en wel de hele tijd. Het kan zijn dat je goed hebt onderwezen, en toch niet geleerd hebt hoe jij zelf de troost kunt aanvaarden die van jouw onderwijs uitgaat. Als je eens nagaat wat je hebt onderwezen, en hoe vreemd dat is aan wat je meende te weten, zul je genoodzaakt zijn in te zien dat je Leraar van buiten jouw denksysteem is gekomen. Daarom kon Hij er open en eerlijk naar kijken, en zien dat het onwaar was. Hij moet dat gedaan hebben op basis van een heel ander denksysteem, een dat met het jouwe niets gemeen heeft. Want stellig heeft wat Hij heeft onderwezen en wat jij door middel van Hem onderwezen hebt, niets gemeen met wat jij hebt onderwezen vóór Hij kwam. En het resultaat daarvan was dat er vrede werd gebracht waar pijn was, en dat lijden verdween en vreugde daarvoor in de plaats kwam.

 

Jezus vervolgt de bespreking van de vorige paragraaf. Wanneer we ons door de Heilige Geest, hebben laten leiden, en onderwezen hebben wat Hij ons ingaf, hebben we vrede en vreugde gebracht waar eerst pijn en lijden was. Het is echter mogelijk dat we dit niet zien vanuit ons huidige denksysteem, dat op heel andere resultaten is gericht. De leiding en inspiratie en het herkennen van resultaten komen voort uit een volkomen ander denksysteem, 'een dat met het jouwe niets gemeen heeft'. Dit is het denksysteem van de Heilige Geest, dat inderdaad volkomen anders is dan het egodenksysteem waarmee wij ons hebben geïdentificeerd.

(Toelichtingen door Robert Perry)

 

2. Je hebt misschien wel vrijheid onderwezen, maar je hebt niet geleerd hoe jij vrij kunt zijn. Ik heb eerder al gezegd: ‘Aan hun vruchten zult gij hen kennen, en zullen zij zichzelf kennen.’ Want het staat vast dat jij jezelf zult beoordelen in overeenstemming met wat je onderwijst. Het onderwijs van het ego levert onmiddellijke resultaten op, want zijn beslissingen worden onmiddellijk als jouw keuze aanvaard. En het aanvaarden hiervan betekent dat jij bereid bent jezelf dienovereenkomstig te beoordelen. Oorzaak en gevolg zijn heel duidelijk in het denksysteem van het ego, want al wat jij hebt geleerd was erop gericht de relatie daartussen te bewerkstelligen. En zou je soms geen vertrouwen hebben in wat jij jezelf zo ijverig hebt leren geloven? Bedenk evenwel met hoeveel zorg jij de getuigen daarvan hebt uitgekozen, en diegenen uit de weg bent gegaan die pleitten voor de zaak van de waarheid en haar gevolgen.

 

In het oorzaak-en-gevolg proces waar Jezus hier over spreekt, kijken we naar de invloed die we hebben op anderen, en leiden daaruit af welk soort oorzaak we zijn. Als we zien dat ons onderwijs een negatief effect heeft op anderen, beoordelen we ook onszelf als negatief. Is het effect positief, dan zien we onszelf als positief.

Wanneer we kiezen voor het onderwijs van het ego, omringen we ons met degenen die daarin met ons meegaan, en mijden we degenen die ons onderwijzen volgens het denksysteem van de Heilige Geest. Het is zo goed als onmogelijk om niet te geloven wat we onszelf hebben geleerd, en alles te negeren wat iets anders zegt en laat zien. 

(Toelichtingen door Robert Perry)

 

3. Laat het feit dat jij zelf niet hebt geleerd wat je hebt onderwezen jou niet zien dat je het Zoonschap niet als één ziet? En laat het jou ook niet zien dat jij jezelf niet als één ziet? Want het is onmogelijk om zonder de minste overtuiging te onderwijzen en dat met succes te doen, en het is even onmogelijk dat die overtuiging zich buiten jou bevindt. Je zou nooit vrijheid hebben kunnen onderwijzen als jij er niet daadwerkelijk in geloofde. En het moet wel zo zijn dat wat je onderwezen hebt uit jouzelf is gekomen. Maar dit Zelf ken je klaarblijkelijk niet en je herkent Het niet, ook al functioneert Het. Wat functioneert moet wel bestaan. En alleen als je ontkent wat Het heeft gedaan, is het denkbaar dat je Zijn Aanwezigheid ontkent.

 

Dat we zelf niet leren wat we onderwijzen komt doordat we onszelf als afgescheiden zien van anderen en van ons ware Zelf. We zien niet dat we, wat we anderen geven, ook aan onszelf geven. We kunnen niet onderwijzen waar we niet in geloven. Als ons onderwijs invloed heeft, moeten we zelf dus wei geloven in wat we onderwijzen, en dan moet dit wel voortkomen uit een diepe overtuiging in onszelf. We zijn echter afgesplitst van de innerlijke bron van onze overtuiging ons ware Zelf.

(Toelichtingen door Robert Perry)

 

4. Dit is een cursus in hoe je jezelf leert kennen. Je hebt onderwezen wat jij bent, maar je hebt wat jij bent jóu niet laten onderwijzen. Je bent heel zorgvuldig geweest in het omzeilen van wat voor de hand ligt, en in het niet zien van de werkelijke relatie tussen oorzaak en gevolg, die volkomen duidelijk is. Maar in jou ligt alles wat je hebt onderwezen. Wat is het dan dat dit niet geleerd heeft? Het moet wel dat deel zijn dat in werkelijkheid buiten jezelf ligt, niet door je eigen projectie, maar in waarheid. En het is dit deel dat je naar binnen gebracht hebt dat jij niet bent. Wat jij in je denkgeest aanneemt verandert hem in werkelijkheid niet. Een illusie is niets anders dan het geloof in iets wat er niet is. En het ogenschijnlijke conflict tussen waarheid en illusie kan alleen worden opgelost door jezelf af te scheiden van de illusie, en niet van de waarheid.

 

We onderwijzen anderen vanuit een heilige plaats in onszelf, maar beseffen niet dat we tegelijkertijd onszelf onderwijzen. We zien onszelf niet ais het ware Zelf waar ons onderwijs uit voortkomt, maar als het valse zelf dat zich geïdentificeerd heeft met het ego. Dat zien we als onze ware natuur, terwijl het Zelf dat we werkelijk zijn buiten onszelf ligt. In feite ligt het valse zelf echter buiten ons. Het is een illusie 'het geloof in iets wat er niet is' en we kunnen ons ware Zelf alleen leren kennen door ons af te scheiden van deze illusie.

(Toelichtingen door Robert Perry)

 

5. Jouw onderwijs heeft dit reeds gedaan, want de Heilige Geest is een deel van jou. Door God geschapen, heeft Hij noch God noch Diens schepping verlaten. Hij is zowel God als jou, zoals jij God en Hem tegelijk bent. Want Gods Antwoord op de afscheiding heeft meer aan jou toegevoegd dan jij hebt trachten weg te nemen. Hij heeft zowel jouw scheppingen als jouzelf tegelijk beschermd, en datgene wat jij wilde buitensluiten als één met jou behouden. En zij zullen de plaats innemen van wat jij hebt binnengebracht ter vervanging daarvan. Ze zijn volkomen werkelijk, als deel van het Zelf dat jij niet kent. Ze communiceren met jou via de Heilige Geest, terwijl ze ten behoeve van jouw onderwijs van jezelf hun macht en hun dank voor hun schepping met vreugde schenken aan jou, die hun thuis is. Jij die gastheer bent voor God bent evenzeer hun gastheer. Want niets wat werkelijk is, heeft ooit de denkgeest van zijn schepper verlaten. En wat niet werkelijk is, is daar nooit geweest.

 

Ons onderwijs heeft de waarheid over onszelf al afgescheiden van de illusie, want ons onderwijs kwam voort uit de waarheid: de Heilige Geest in onze denkgeest. Om te weten wie we zijn, hoeven we dus alleen maar te kijken naar wat we onderwezen hebben.

Het grootste deel van deze alinea beschrijft de metafysica van Een cursus in wonderen. Toen we meenden dat we ons afscheidden van God, ons Zelf en onze scheppingen, maakte God deze vergissing meteen ongedaan door ons de Heilige Geest te geven, die ons er onafgebroken aan herinnert dat we ons nooit van God hebben afgescheiden en nog altijd thuis zijn bij Hem in de Hemel. Ook onze scheppingen zijn we nooit kwijtgeraakt. Ze zijn deel van ons Zelf en communiceren met ons via de Heilige Geest. 

(Toelichtingen door Robert Perry)

 

(Noot van de vertaalster: in zijn ‘Glossary-index for A Course in Miracles' legt Kenneth Wapnick uit: 'Onze scheppingen zijn de liefdevolle gedachten in de Denkgeest van Christus [ons ware Zelf], de uitbreidingen van onze geest schepping vindt voortdurend plaats in de Hemel, buiten tijd en ruimte en onafhankelijk van het feit dat de Zoon zich er niet van bewust is in de wereld')

 

6. Jij bent niet twee zelven die in conflict zijn. Wat is er buiten God? Als jij die Hem omvat en die door Hem wordt omvat het universum bent, moet al het andere wel daarbuiten liggen, waar niets is. Jij hebt dit onderwezen, en van ver weg in het universum, en toch niet buiten jouzelf, hebben de getuigen van jouw onderricht zich verzameld om je te helpen dit te leren. Hun dankbaarheid heeft zich met die van jou en die van God verbonden om je geloof in wat jij onderwezen hebt te versterken. Want wat jij onderwezen hebt is waar. Zonder hen sta jij buiten je eigen onderwijs, en los ervan. Maar met hen moet jij wel leren dat je slechts jezelf onderwezen hebt, en hebt geleerd van de overtuiging die je deelde met hen.

 

Naarmate we vorderen in onze studie en toepassing van Een cursus in wonderen, kunnen we het idee krijgen dat er twee zelven zijn het egozelf en het ware Zelf en dat vanwege hun tegengestelde aard deze twee zelven onvermijdelijk met elkaar in conflict zijn. Maar, zegt Jezus hier, dat is onmogelijk, want buiten God is er niets. Met andere woorden: in werkelijkheid is er geen wereld, geen ego en dus geen egozelf. En dit is dus het enige wat we werkelijk onderwezen kunnen hebben. De denkgeesten die dit ontvangen hebben getuigen daarvan, en, versterken op die manier ons geloof dat we uiteindelijk alleen onszelf hebben onderwezen. 

(Toelichtingen door Robert Perry)

 

7. Dit jaar zul je beginnen met leren, en het leren evenredig maken aan het onderwijzen. Je hebt hiervoor gekozen door je eigen bereidwilligheid om te onderwijzen. Hoewel je eronder gebukt leek te gaan, zal de vreugde van het onderwijzen toch de jouwe zijn. Want de vreugde van het onderwijzen ligt in de leerling, die dit in dank aan de leraar schenkt en met hem deelt. Naarmate je leert zal jouw dankbaarheid jegens je Zelf, dat jou onderwijst wat Het is, groeien en jou helpen Het te eren. En je zult Zijn macht en kracht en zuiverheid leren kennen, en Het liefhebben zoals Zijn Vader dit doet. Zijn Koninkrijk kent geen grenzen en geen einde, en er is niets in Hem dat niet volmaakt en eeuwig is. Dit alles ben jij, en niets buiten dit ben jij.

 

Velen van ons, zo niet de meesten, hebben geleerd dat wat we anderen geven onszelf leegzuigt. Het lijkt een enorm offer te zijn, waardoor we de vreugde van onderwijzen niet kunnen ervaren. Naarmate we leren dat niet ons egozelf, maar alleen ons ware Zelf werkelijk onder-wijst, leren we ook dat alleen dit ware onderwijs met vreugde wordt ontvangen door alle denkgeesten die bereid zijn het te ontvangen. En aangezien denkgeesten één zijn, zullen zij deze vreugde met ons delen. Dit zal onze dankbaarheid jegens ons Zelf, de bron van ons onderwijs, doen groeien. We zullen leren Het te eren. We zullen leren van Zijn kracht, zuiverheid en volmaaktheid. En uiteindelijk zullen we beseffen dat we dit Zelf zijn

(Toelichtingen door Robert Perry)

 

8. Jouw allerheiligste Zelf komt alle lof toe voor wat jij bent, en voor wat Hij is die jou geschapen heeft zoals jij bent. Vroeg of laat moet eenieder de kloof overbruggen die, naar hij zich verbeeldt, tussen zijn beide zelven bestaat. Ieder bouwt deze brug die hem over de kloof heen draagt zodra hij bereid is een kleine inspanning te leveren om die te overbruggen. Zijn kleine inspanningen worden op machtige wijze aangevuld door de kracht van de Hemel, en door de vereende wil van allen die de Hemel maken tot wat die is, doordat ze erin verbonden zijn. En zo wordt hij die naar de overkant wil letterlijk daarheen vervoerd.

 

9. Jouw brug is sterker gebouwd dan je denkt, en je voet staat er stevig op geplant. Wees niet bang dat de aantrekkingskracht van hen die aan de overkant op je staan te wachten jou er niet veilig overheen zullen halen. Want je zult aankomen waar je wilt zijn, en waar jouw Zelf je opwacht.

 

Toepassing : Een visualisatie:

Zie jezelf staan aan de rand van een kloof.

Aan deze kant sta jij, geïdentificeerd met je valse zelf, het egozelf.

Aan de overkant staat je ware Zelf, het Zelf dat God geschapen heeft.

Alle spirituele inspanningen die je tot nu toe hebt geleverd, kwamen voort uit je verlangen om deze kloof te overbruggen.

Misschien leken sommige of zelfs vele daarvan ineffectief,

Maar nu zie je dat ze een stevige brug hebben gebouwd die de kloof overspant; een brug van het ene zelf naar het andere.

Kijk naar deze brug, het resultaat van je inspanningen.

Het is een sterke brug, veel sterker dan je denkt.

 

Realiseer je nu dat je de overkant kunt bereiken,

dat je je ware Zelf kunt bereiken.

Kijk dus maar naar de overkant van de kloof

en zie daar je scheppingen die op je staan te wachten.

Zie ook God, die met open armen wacht om je te verwelkomen.

En zie je ware Zelf, dat ernaar uitziet om zich met jou te verenigen.

En plotseling voel je dat dit jouw familie is, je ware thuis.

Je voelt de enorme aantrekkingskracht die van hen uitgaat.

Aan die kant van de brug bevindt zich alles waar je ooit naar hebt verlangd.

Aan deze kant is niets, het is slechts een lege droom.

 

Kijk nu naar beneden, en zie dat een van je voeten al stevig op de brug staat.

Zeg tegen jezelf: 'Ik zal komen waar ik wil zijn, en waar mijn Zelf mij opwacht'.

Zet nu ook je andere voet stevig op de brug.

Begin te lopen, stap voor stap, en voel dat dit je nauwelijks enige inspanning kost.

Na een tijdje raken je voeten nauwelijks de brug.

Je wordt er als het ware overheen gedragen.

 

Binnenkort zul je de overkant bereiken,

en omarmd worden door de liefde en veiligheid van je thuis,

herenigd met je Zelf,

weer daar waar je thuishoort. 

(Toelichtingen door Robert Perry)