Hoofdstuk 25
Gods rechtvaardigheid
III. Waarneming en keuze
1. In de mate waarin jij waarde hecht aan schuld, in die mate zul je een wereld zien waarin aanval gerechtvaardigd is. In de mate waarin jij inziet dat schuld geen betekenis heeft, in die mate zul je zien dat aanval niet gerechtvaardigd kan zijn. Dit komt overeen met de grondwet van alle waarneming: je ziet wat je gelooft dat er is, en je gelooft dat het er is omdat je wilt dat het er is. Waarneming kent geen andere wet dan deze. De rest spruit slechts hieruit voort, om haar te schragen en te dragen. Dit is de waarnemingsvariant, aan deze wereld aangepast, van Gods meest fundamentele wet: dat liefde zichzelf, en niets dan zichzelf schept.
Gods wet is de wet van uitbreiding: Liefde wil zich uitbreiden en dus zal ze zich uitbreiden. Toen we ons van God leken af te scheiden, werd die wet aangepast om 'de grondwet van alle waarneming te worden', wat in feite de wet van projectie is: wat we in onszelf niet willen zien projecteren we naar buiten en zien het vervolgens in de wereld. Zo nemen we een schuldige wereld waar waarin aanval gerechtvaardigd is. Maar als we inzien dat schuld geen betekenis heeft omdat we de zondeloze Zoon van God zijn, zien we dat niets in deze illusoire wereld een aanleiding is om aan te vallen.
(Toelichtingen door Greg Mackie)
2. Gods wetten gelden niet rechtstreeks voor een wereld die door waarneming wordt geregeerd, want zo’n wereld zou niet geschapen kunnen zijn door de Denkgeest, waarvoor waarneming geen betekenis heeft. Toch worden Zijn wetten overal weerspiegeld. Niet dat de wereld waar deze weerspiegeling zich bevindt ook maar enigszins werkelijk is. Dat is ze alleen omdat Zijn Zoon dat gelooft, en Hij Zichzelf niet volledig gescheiden kan laten zijn van wat Zijn Zoon gelooft. Hij kon Zich niet samen met Zijn Zoon in diens krankzinnigheid begeven, maar Hij kon er wel zeker van zijn dat Zijn wijsheid hem daar vergezelde, zodat hij niet voor eeuwig in de waanzin van zijn wens verloren kon zijn.
Gods wetten van liefde, eenheid en eeuwig leven zijn niet van toepassing in een wereld die Hij niet geschapen heeft. Ze worden hier echter wel weerspiegeld door vergeving. Toen wij ons van Hem leken af te scheiden, gaf Hij 'Zijn wijsheid', de Heilige Geest, mee in de droom.
De Heilige Geest leert ons de geprojecteerde wereld te gebruiken als een klaslokaal, waarin we de weg terug naar ons ware Thuis, de Hemel, kunnen ontdekken en kunnen beginnen aan de reis daarheen, zodat we 'niet voor eeuwig in de waanzin van onze wens [de wens ons van God af te scheiden] verloren zijn'.
(Toelichtingen door Greg Mackie)
3. Waarneming berust op keuze, kennis niet. Kennis heeft slechts één wet, want ze heeft slechts één Schepper. Maar deze wereld heeft er twee die haar gemaakt hebben, en die zien haar niet beide als hetzelfde. Voor elk heeft ze een andere bedoeling, en voor elk is ze het volmaakte middel om het doel te dienen waarvoor ze waargenomen wordt. Voor speciaalheid vormt ze de volmaakte omlijsting om haar goed te doen uitkomen, het volmaakte strijdtoneel om haar oorlogen te voeren, het volmaakte onderkomen voor illusies die ze tot werkelijkheid wil maken. Niet één is er die zij in haar waarneming niet overeind houdt; niet één die niet ten volle kan worden gerechtvaardigd.
Kennis bevat geen keuze, want ze heeft slechts één wet en één Schepper. Waarneming heeft daarentegen twee makers: speciaalheid en de Heilige Geest. Beide bieden de wereld een volkomen verschillende keuze met betrekking tot waarneming. Wanneer we kiezen voor speciaalheid, zien we een wereld waarin aanval gerechtvaardigd is ter verdediging van deze speciaalheid. Ons leven in de wereld is één grote zoektocht naar speciaalheid, nietwaar? Van het datingspel tot de concurrentiestrijd in het bedrijfsleven, van oorlogen tussen naties tot spirituele leraren die pronken met hun grote verworvenheden — iedereen probeert ergens de beste in te zijn. Deze wereld van verschillen is de perfecte piek voor eindeloze competitie om te bepalen welke verschillen beter zijn. Het is een wereld waarin Gods liefdevolle wetten voorgoed verbannen lijken te zijn.
(Toelichtingen door Greg Mackie)
4. Er is een andere Maker van de wereld, die tegelijk de Corrector is van het dwaze geloof dat er iets tot stand gebracht en instandgehouden kan worden zonder enige schakel die het toch binnen de wetten van God houdt; niet zoals de wet zelf het universum zoals God dat geschapen heeft instandhoudt, maar in een bepaalde vorm die aangepast is aan de behoefte die de Zoon van God meent te hebben. Een gecorrigeerde dwaling is het eind van de dwaling. En zo heeft God Zijn Zoon steeds beschermd, zelfs in de dwaling.
De tweede Maker is de Heilige Geest, die ons dwaze geloof corrigeert dat Gods liefdevolle wetten verbannen zijn. Dat doet Hij door ons te leren dat Gods wetten in een bepaalde vorm aan deze wereld zijn aangepast. Zo wordt ons onjuiste geloof dat deze wereld een slagveld van speciaalheid is gecorrigeerd door de liefdevolle Stem namens God. En 'een gecorrigeerde dwaling is het eind van de dwaling'. De wereld die door de Heilige Geest wordt gemaakt is de werkelijke wereld, de wereld van vergeving en liefde, die we zien door de ogen van Christus, ons ware Zelf. Wij hebben de wereld gemaakt 'als een aanval op God' (WdII.3.2:1), een hel waaruit we niet kunnen ontsnappen. Maar de Heilige Geest verandert haar in een plaats waar we het ontsnappingsmiddel kunnen vinden. Door ons de Heilige Geest te geven 'heeft God Zijn Zoon steeds beschermd, zelfs in de dwaling'.
(Toelichtingen door Greg Mackie)
5. Er bestaat een andere bedoeling in de wereld die door dwaling werd gemaakt, omdat ze een andere Maker heeft die haar doel kan verenigen met de bedoeling van Zijn Schepper. In Zijn waarneming van de wereld valt er niets te zien dat niet vergeving en de aanblik van volmaakte zondeloosheid rechtvaardigt. Er doet zich niets voor wat niet met onmiddellijke en totale vergeving wordt beantwoord. Er is niets wat ook maar een ogenblik blijft om de zondeloosheid te versluieren die onveranderd straalt achter de jammerlijke pogingen van speciaalheid om haar te bannen uit de denkgeest, waar ze zich bevinden moet, en in plaats daarvan het lichaam te doen oplichten. Het is niet aan de denkgeest te kiezen waar hij de lichten van de Hemel wil zien. Als hij verkiest ze elders te zien dan in hun woning, alsof ze een plaats verlichtten waar ze nooit kunnen zijn, dan moet de Maker van de wereld jouw dwaling corrigeren, opdat jij niet in het duister blijft waar de lichten niet zijn.
De Heilige Geest 'maakt' een andere wereld, door de wereld die door een vergissing werd gemaakt een ander doel te geven. Onze speciaalheid maakte aanval gerechtvaardigd om zichzelf in stand te houden. Dit dient het doel van het ego: het versterken van zonde en schuld. De topattractie van deze zoektocht is het lichaam, dat door het ego in de schijnwerpers wordt gezet. Het doel van de Heilige Geest voor de wereld is precies het tegenovergestelde. Zijn doel is ons bewustzijn van zondeloosheid te herstellen. In Zijn ogen is de wereld een plaats waarin alleen vergeving gerechtvaardigd is. Hij leert ons dat het ware licht niet voortkomt uit onze 'jammerlijke pogingen' om onze speciaalheid te benadrukken, maar uit de zondeloosheid 'die onveranderd straalt ... in de denkgeest waar ze zich bevinden moet'.
(Toelichtingen door Greg Mackie)
6. Iedereen hier is de duisternis binnengegaan, maar niemand deed dat alleen. En evenmin hoeft hij er langer dan een ogenblik te blijven. Want hij is gekomen met in zich de Hulp van de Hemel, klaar om hem op elk moment uit het duister in het licht te leiden. Het moment dat hij kiest kan elk moment zijn, want er is hulp die slechts op zijn keuze wacht. En wanneer hij ervoor kiest te benutten wat hem gegeven is, dan zal hij elke situatie waarvan hij vroeger meende dat ze een middel was om zijn woede te rechtvaardigen, zien veranderen in een gebeurtenis die zijn liefde rechtvaardigt. Hij zal duidelijk horen dat de oproepen tot oorlog die hij vroeger hoorde, in werkelijkheid oproepen tot vrede zijn. Hij zal waarnemen dat waar hij een aanval leverde, slechts een nieuw altaar staat waar hij, met evenveel gemak en veel meer blijdschap, vergeving kan schenken. En hij zal alle verleidingen herinterpreteren als evenzovele kansen op vreugde.
Het 'licht' van deze wereld is in feite duisternis, maar de Heilige Geest is ons gegeven om ons uit deze duisternis naar het ware licht te leiden. We hoeven daar niet op te wachten; want Hij is er klaar voor op elk moment dat we ervoor kiezen om Hem te volgen. Wanneer we deze keuze maken, zal elke situatie in ons leven getransformeerd worden. Als we de zoektocht naar speciaalheid opgeven en in plaats daarvan het doel van de Heilige Geest voor de wereld aanvaarden, zal elke situatie die een aanval leek te rechtvaardigen, een situatie worden die volledige vergeving rechtvaardigt.
Toepassing : Denk aan een situatie in je leven waarin je de verleiding voelt om iemand aan te
vallen, een situatie waarin je niet vergevingsgezind bent. Zeg dan het volgende:
Ik zie in deze situatie een rechtvaardiging voor aanval.
Maar als ik ervoor kies om gebruik te maken van de hulp van de Heilige Geest, zal ik de situatie anders zien.
Van een middel om mijn woede te rechtvaardigen verandert ze in een gebeurtenis die liefde rechtvaardigt;
van een oproep tot oorlog verandert ze in een oproep tot vrede;
van een slagveld waarop ik aanval, verandert ze in een altaar waar ik vergeving kan schenken;
van een verleiding om zonde en schuld te versterken, verandert ze in een kans om anderen en mezelf vrede en vreugde te schenken.
Heilige Geest, ik kies ervoor om mij door u te laten leiden.
(Toelichtingen door Greg Mackie)
7. Hoe kan een verkeerde waarneming nu een zonde zijn? Laat al je broeders vergissingen voor jou niets dan een kans zijn om de werken te zien van de Helper, die jou gegeven is om de wereld te zien die Hij heeft gemaakt in plaats van die van jou. Wat is er dan wél gerechtvaardigd? Wat is het dat jij wilt? Deze twee vragen zijn namelijk hetzelfde. En wanneer je ze als hetzelfde ziet, is je keuze gemaakt. Want juist door ze als één te zien word je van de overtuiging bevrijd dat er twee manieren zijn om te zien. Deze wereld kan veel bijdragen aan jouw vrede, en biedt veel kansen om je eigen vergeving uit te breiden. Dat is haar doel, voor hen die willen zien hoe vrede en vergeving over hen neerdaalt en hun het licht schenkt.
Hoe meer zonde en schuld we in onze broeder zien, des te onschuldiger — en daarmee specialer — wij ons zelf voelen. Als we op deze manier naar de wereld kijken, is ons antwoord op de vragen in de derde en vierde zin: een aanval op anderen is gerechtvaardigd vanwege hun zonden, en ik wil onschuld voor mezelf. Dit komt echter niet overeen met de wet van de waarneming. Die wet zegt dat we zien wat we willen zien — niet alleen in de wereld, maar ook in onszelf. Als we dus onschuld willen zien in onszelf, moeten we deze ook in anderen zien. Dan is het antwoord dus: vergeving van mijn broeder is gerechtvaardigd, want ik wil vergeving voor mijzelf. De Heilige Geest ziet een wereld waarin alleen vergeving — het zien van onschuld — gerechtvaardigd is. Door op deze manier naar de wereld te kijken, wordt elke situatie en elke relatie een gelegenheid om vergeving uit te breiden en te ervaren dat we zelf vergeven zijn. Dit is de manier waarop de Heilige Geest de hemelse wet van verlossing heeft aangepast aan de wereldse wet van waarneming.
(Toelichtingen door Greg Mackie)
8. De Maker van de wereld van zachtmoedigheid heeft volmaakt de macht de wereld van geweld en haat, die ogenschijnlijk tussen jou en Zijn zachtmoedigheid in staat, te neutraliseren. In Zijn vergevende ogen bestaat ze niet. En daarom hoeft ze ook niet te bestaan in die van jou. Zonde is de starre overtuiging dat waarneming niet veranderen kan. Wat verdoemd is, is verdoemd, en voorgoed verdoemd, omdat het voor eeuwig onvergeeflijk is. Als het dus vergeven is, moet de blik van de zonde verkeerd zijn geweest. En zo wordt verandering mogelijk gemaakt. Ook de Heilige Geest ziet wat Hij ziet als ver buiten het bereik van enige kans op verandering. Maar op Zijn visie kan de zonde geen inbreuk maken, want de zonde is door Zijn zicht gecorrigeerd. En dus moet ze een vergissing en geen zonde zijn geweest. Want wat ze beweerde dat nooit zou kunnen geschieden, is geschied. Zonde wordt aangevallen door straf, en zo instandgehouden. Maar haar vergeven is haar staat van dwaling in waarheid doen verkeren.
Zolang we geloven dat de wereld werkelijk is, geloven we in zonde, in aanval die leed veroorzaakt. We geloven dat wat er gebeurd is onveranderlijk en onvergeeflijk is. Dat is het grote obstakel voor vergeving, nietwaar? 'Hoe kan ik de man vergeven die mijn dochter heeft vermoord? Zij is dood en komt nooit meer terug. Wat hij heeft gedaan kan nooit worden uitgewist'. In het beste geval vergeven we op de manier die de Cursus 'Vergeving-ter-vernietiging' noemt (L2.II), waarbij zonde eerst werkelijk wordt gemaakt en vervolgens 'met de mantel der liefde' wordt bedekt. De Heilige Geest ziet hieraan voorbij naar wat werkelijk onveranderlijk is: onze eeuwige werkelijkheid, onaangetast door 'de wereld van geweld en haat' waarin we ons lijken te bevinden. Wanneer de schijnbaar onveranderlijke wereld van zonde Zijn visie van onze zondeloze werkelijkheid ontmoet, wordt zonde ongedaan gemaakt. We zijn niet veroordeeld tot een zondige wereld die nooit kan veranderen. We hebben de macht om te kiezen voor het ervaren van de werkelijke wereld, de vergeven wereld van zondeloosheid en liefde.
(Toelichtingen door Greg Mackie)
9. De Zoon van God kan nooit zondigen, maar hij kan iets wensen wat hem kwetsen kan. En hij heeft de macht te denken dat hij kan worden gekwetst. Wat kan dit anders zijn dan een verkeerde waarneming van zichzelf? Is dit een zonde of een vergissing, vergeeflijk of niet? Heeft hij hulp nodig of een veroordeling? Is het jouw bedoeling dat hij verlost wordt of verdoemd? En vergeet je daarbij niet dat wat hij voor jou betekent deze keuze tot jouw toekomst zal maken? Want jij maakt die nu, het ogenblik waarop alle tijd het middel wordt om een doel te bereiken. Maak dus jouw keuze. Maar erken dat in die keuze de bedoeling van de wereld die jij ziet wordt gekozen, en zal worden gerechtvaardigd.
De wereld is een plek van haat en geweld. We zijn er zo op uit om anderen aan te vallen dat we blind zijn voor het feit dat we in werkelijkheid onszelf aanvallen en proberen te vernietigen. We hebben de keuze of we dit als een onvergeeflijke doodzonde zien, of als een vergeeflijke vergissing. Streven we speciaalheid na en kiezen we voor een wereld die onze aanval rechtvaardigt, of luisteren we naar de Heilige Geest, en kiezen we voor een wereld die onze vergeving rechtvaardigt? De keuze die we maken bepaalt ons doel voor de wereld en wat in onze ogen gerechtvaardigd is.
(Toelichtingen door Greg Mackie)