Hoofdstuk 14
Onderwijzen ten gunste van de waarheid
III. De keuze voor schuldeloosheid
Dit is een buitengewoon krachtige paragraaf. Het eerste deel bevat een belangrijke bespreking van het verband tussen het aanvaarden van schuldeloosheid en onkwetsbaar zijn voor aanval. Het tweede deel gaat over het verband tussen besluitvorming en schuldgevoel.
(Toelichtingen door Robert Perry)
1. De gelukkige leerling kan zich niet schuldig voelen dat hij leert. Dit is van zo’n vitaal belang voor zijn leerproces, dat het nooit mag worden vergeten. De schuldeloze leerling leert met gemak, omdat zijn gedachten vrij zijn. Dit houdt echter de erkenning in dat schuld een belemmering is, geen verlossing, en geen enkele nuttige functie vervult.
Schuld verzwakt onze motivatie om te leren, en we leren slechts in de mate waarin we willen leren. De gelukkige leerling is bereid om schuld los te laten, waardoor er ruimte is om de lessen van de Heilige Geest te leren.
(Toelichtingen door Robert Perry)
2. Misschien ben jij gewend schuldeloosheid alleen te gebruiken ter compensatie van de pijn die voortkomt uit schuld, en zie je die niet als iets wat op zichzelf waarde heeft. Jij gelooft dat schuld en schuldeloosheid beide waarde hebben, en dat het één een uitweg vertegenwoordigt voor wat het ander jou niet biedt. Je wilt niet één van de twee, want zonder beide tezamen zie je jezelf niet als heel en dus gelukkig. Niettemin ben je alleen heel in je schuldeloosheid, en kun je alleen in je schuldeloosheid gelukkig zijn. Hierin bestaat geen conflict. Schuld wensen, op welke wijze of in welke vorm ook, zal het waarderen van de waarde van jouw schuldeloosheid verloren doen gaan en uit je zicht verdrijven.
We willen ons schuldig voelen, omdat dit bevestigt dat we een fatsoenlijke, eerlijke en verantwoordelijke persoon zijn. Schuld lijkt onze fouten goed te maken, en te bewijzen dat we geen slecht mens zijn. Maar schuldgevoel is niet prettig, en om de pijn ervan te verlichten, vertellen we onszelf dat we onschuldig zijn, in tegenstelling tot anderen. Schuldgevoel kan worden vergeleken met naar je werk gaan — dat wil zeggen naar werk dat je niet leuk vindt: je geniet er niet van, maar je voelt je wel een rechtschapen burger. Schuldeloosheid kan dan worden vergeleken met op vakantie gaan: het is een grote opluchting om vrij te zijn van de stress van het werk, maar constant op vakantie gaan zou je een slecht gevoel over jezelf geven. In onze ogen hebben we dus beide nodig. Met slechts één van de twee zouden we ons niet heel voelen. Maar daar vergissen we ons in, zegt Jezus. Alleen in schuldeloosheid zijn we heel.
(Toelichtingen door Robert Perry)
3. Je kunt met schuld geen compromis sluiten, en aan de pijn ontsnappen die slechts door schuldeloosheid wordt gelenigd. Leren betekent: hier leven, zoals scheppen betekent: in de Hemel zijn. Onthoud, telkens wanneer de pijn van de schuld jou lijkt te lokken, dat als je ervoor zwicht, jij tegen je geluk kiest, en niet zult leren hoe je gelukkig kunt zijn. Zeg dan ook tegen jezelf met zachtmoedigheid, maar met de overtuiging geboren uit de Liefde van God en van Zijn Zoon:
Wat ik ervaar maak ik manifest.
Als ik schuldeloos ben, heb ik niets te vrezen.
Ik kies ervoor te getuigen dat ik de Verzoening aanvaard, en haar niet verwerp.
Ik wil mijn schuldeloosheid aanvaarden door haar manifest te maken en met anderen te delen.
Laat me Gods Zoon de vrede van zijn Vader brengen.
Toepassing : Wij, mensen, beschuldigen elkaar regelmatig, direct of indirect. En we hebben de neiging om die schuld op ons te nemen, om onszelf en anderen te bewijzen dat we een goed mens zijn, dat we bereid zijn om te boeten voor onze fouten. Dit is echter de keuze om ongelukkig te zijn. Laten we deze neiging weerstaan door, met mildheid maar ook met overtuiging, het volgende te zeggen:
Wat ik [innerlijk] ervaar maak ik manifest [in mijn gedrag].
Als ik schuldeloos ben, heb ik niets te vrezen. [Aangezien ik schuldeloos ben, verdien ik geen straf en kan ik dus niet gekwetst worden].
Ik kies ervoor te getuigen [te demonstreren] dat ik de Verzoening [de erkenning van mijn schuldeloosheid] aanvaard, en haar niet verwerp.
Ik wil mijn schuldeloosheid aanvaarden door haar manifest te maken [door te tonen dat ik niet gekwetst kan worden door de veroordeling van anderen]
en met anderen te delen [door te tonen dat zij eveneens schuldeloos zijn, omdat ze me niet gekwetst hebben door hun veroordeling].
Laat me Gods Zoon [jij en ik] de vrede [de vrede van schuldeloosheid] van zijn Vader brengen.
Hoewel deze tekst misschien niet gemakkelijk te begrijpen is, is haar betekenis vrij eenvoudig. We moeten allereerst in gedachten houden dat het nooit gaat om schuld in de wereld, maar om ons geloof in de schuld over de vermeende afscheiding van God — de schuld die alleen in onze denkgeest bestaat.
Wanneer iemand ons aanvalt (ons beschuldigt) kunnen we ervoor kiezen onze schuldeloosheid voor onszelf te erkennen. Vervolgens kunnen we dit manifest maken door de manier waarop we op de aanval reageren. Door middel van onze houding kunnen we verklaren: 'Omdat ik schuldeloos ben, kan ik niet gekwetst worden. En omdat jij me niet gekwetst hebt, ben je eveneens schuldeloos'. Daarmee brengen we zowel de ander als onszelf de vrede van onze Vader. Dit maakt duidelijk waarom we alleen in schuldeloosheid gelukkig kunnen zijn. Wanneer we ons schuldig voelen, voelen we ons kwetsbaar voor een aanval van anderen. Vanuit die kwetsbaarheid halen we uit, wat aanleiding geeft tot vergelding door de andere persoon — en de hele cyclus begint van voren af aan.
Dit thema wordt verder uitgewerkt in alinea 7.
Toepassing : Denk aan een situatie waarin iemand jou direct of indirect ergens van beschuldigde. Herhaal dan de bovenstaande tekst met milde overtuiging en richt je tot de persoon in kwestie. Voeg eventueel zijn of haar naam in waar dat aan de orde is.
(Toelichtingen door Robert Perry)
4. Elke dag, elk uur en elke minuut, ja zelfs elke seconde, kies je tussen de kruisiging en de opstanding, tussen het ego en de Heilige Geest. Het ego is de keuze voor schuld, de Heilige Geest de keuze voor schuldeloosheid. De macht om te beslissen is het enige wat jij hebt. Waartussen je kunt kiezen ligt vast, want buiten waarheid en illusie zijn er geen alternatieven. Ze overlappen elkaar niet, want ze zijn tegenpolen die niet verenigd kunnen worden en die niet beide waar kunnen zijn. Je bent schuldig of schuldeloos, gebonden of vrij, ongelukkig of gelukkig.
De oefening van de vorige alinea benadrukt de keuze die we altijd hebben. We hebben altijd de keuze om wel of niet toe te geven aan de neiging om ons schuldig te voelen. Dit is geen dilemma dat zich slechts af en toe voordoet, we worden er constant mee geconfronteerd, hoewel vaak in vormen die we niet herkennen.
(Toelichtingen door Robert Perry)
5. Het wonder onderwijst jou dat je gekozen hebt voor schuldeloosheid, vrijheid en vreugde. Het is geen oorzaak, maar een gevolg. Het is het natuurlijk resultaat van de juiste keuze, en getuigt van jouw geluk dat voortvloeit uit de keuze vrij te zijn van schuld. Ieder aan wie jij genezing schenkt, geeft die aan jou terug. Ieder die jij aanvalt, houdt dat vast en koestert dit door jou dit aan te rekenen. Of hij dat nu wel doet of niet, maakt geen verschil: jij zult denken van wel. Het is onmogelijk zonder deze straf te schenken wat je niet wilt. De prijs voor geven is ontvangen. Het is ofwel een straf waaronder je gebukt gaat, of de gelukkige aanwinst van een schat om aan je hart te drukken.
Deze alinea beschrijft twee processen van geven en ontvangen. In het eerste proces kiezen we voor schuld en projecteren deze op onze broeders. Daarmee vallen we hen aan en nemen zij wraak door een tegenaanval — daadwerkelijk of alleen in onze verbeelding. In het tweede proces kiezen we voor schuldeloosheid en schenken onze broeders een wonder. Daarmee genezen we hen en geven zij ons deze genezing in dankbaarheid terug.
In de volgende alinea bespreekt Jezus het eerste proces; in de daaropvolgende het tweede.
(Toelichtingen door Robert Perry)
6. Nooit wordt er van Gods Zoon enige straf verlangd, behalve van en door hemzelf. Iedere kans die hem wordt geboden om te genezen is een nieuwe gelegenheid om duisternis te vervangen door licht en angst door liefde. Als hij die weigert, kluistert hij zich aan het duister, omdat hij niet de keuze heeft gemaakt zijn broeder te bevrijden en samen met hem het licht in te gaan. Door aan niets macht te verlenen, vergooit hij de vreugdevolle gelegenheid te leren dat niets geen macht bezit. En door het duister niet te verdrijven, werd hij bang voor het duister en het licht. Vreugde scheppen in leren dat het duister geen macht heeft over de Zoon van God, is de blije les die de Heilige Geest onderwijst, en waarvan Hij wil dat jij die samen met Hem onderwijst. Het is Zijn vreugde deze les te onderwijzen, zoals dat ook de jouwe zal zijn.
Toepassing : Denk aan een situatie waarin je de kans voorbij liet gaan om iemand te vergeven en daarmee te genezen. Misschien was het iemand die je zijn excuses aanbood, maar die je niet kon of wilde aanvaarden. Of iemand die je aanviel en bij wie je de roep om hulp over het hoofd zag. Realiseer je dat je, door je broeder niet te bevrijden uit zijn duisternis, jezelf aan de duisternis hebt gekluisterd. Door hem niet te bevrijden van zijn geloof in de macht van niets, miste je de gelegenheid om zelf te leren dat niets geen macht bezit. Realiseer je dat niemand buiten jezelf deze straf van je verlangt, dat je dat alleen zelf doet. Besluit daarom om een volgende keer een dergelijke kans niet meer voorbij te laten gaan.
(Toelichtingen door Robert Perry)
7. De manier om deze simpele les te onderwijzen is eenvoudig de volgende: schuldeloosheid is onkwetsbaarheid. Maak dan ook aan iedereen jouw onkwetsbaarheid kenbaar. Leer hem dat, wat hij jou misschien ook probeert aan te doen, het feit dat jij volkomen vrij bent van de overtuiging dat jij kunt worden geschaad, hem toont dat hij schuldeloos is. Hij kan niets doen wat jou kan kwetsen, en door hem niet de gelegenheid te geven te denken dat hij dat wel kan, onderwijs je hem dat de Verzoening die jij voor jouzelf hebt aanvaard, ook de zijne is. Er valt niets te vergeven. Niemand kan de Zoon van God kwetsen. Zijn schuld heeft totaal geen oorzaak en kan, omdat hij geen oorzaak heeft, niet bestaan.
Zoals ik reeds vermeldde bij alinea 3, wordt het thema dat daar werd besproken hier verder uitgewerkt, evenals het tweede proces uit alinea 5. Wanneer we kiezen voor schuldeloosheid kunnen we niet gekwetst worden. Een aanval van anderen lijkt te bewijzen dat we iets verkeerd hebben gedaan en dus schuldig zijn. Wellicht hebben we in de wereld iets gedaan wat niet goed is, maar in onze werkelijkheid als Gods Zoon zijn we onschuldig en kunnen we dus niet worden aangevallen en gekwetst. Door dit te demonstreren tonen we de ander dat ook hij schuldeloos is.
(Toelichtingen door Robert Perry)
8. God is de enige Oorzaak, en schuld is niet van Hem afkomstig. Onderwijs niemand dat hij jou heeft gekwetst, want door dat te doen, onderwijs jij jezelf dat wat niet van God komt, macht over jou heeft. Wat zonder oorzaak is, kan niet bestaan. Getuig er niet van, en geef geen enkele denkgeest voedsel voor het geloof hierin. Onthoud altijd dat de denkgeest één is, en dat oorzaak één is. Je zult pas met dit eenzijn leren communiceren wanneer je leert verwerpen wat zonder oorzaak is, en Gods Oorzaak als de jouwe aanvaardt. De macht die God Zijn Zoon gegeven heeft is de zijne, en Zijn Zoon kan niets anders zien, of niets anders kiezen om naar te kijken, zonder zichzelf schuld als straf op te leggen, in plaats van al het blije onderwijs dat de Heilige Geest hem met vreugde geven wil.
Ik houd van de logica in deze alinea. Aangezien God de enige Oorzaak is, kan alleen bestaan wat van Hem afkomstig is. Als schuld niet van Hem afkomstig is, kan schuld niet bestaan. Als schuld niet bestaat, kan hij geen macht over mij hebben. En als schuld geen macht over mij kan hebben, kan geen enkel verwijt dat ik schuldig ben macht over mij hebben.
Wanneer we dit aanvaarden kunnen we een staat van totale schuldeloosheid en communicatie met alle denkgeesten binnengaan. Wanneer we het afwijzen onderwerpen we onszelf aan allerlei kwellingen die niet van God afkomstig zijn. Dit hangt af van wat we onze broeders leren: dat hij ons gekwetst heeft, of dat we niet gekwetst kunnen worden.
Wanneer we ons gekwetst voelen door de aanval van een ander, moeten we contact maken met onze schuldeloosheid. Dat zal onze gevoelens van gekwetstheid wegnemen. En dan kunnen we onze broeders laten zien dat ze ons niet gekwetst hebben.
Het volgende deel van deze paragraaf gaat over het verband tussen het nemen van beslissingen en schuldgevoel.
(Toelichtingen door Robert Perry)
9. Telkens wanneer je ervoor kiest voor jezelf beslissingen te nemen, denk je op een destructieve manier en zal het een verkeerde beslissing zijn. En die zal jou kwetsen vanwege het beslissingsconcept dat daartoe heeft geleid. Het is niet waar dat je alleen zelf en alleen voor jezelf beslissingen kunt nemen. Geen enkele gedachte van de Zoon van God kan in haar gevolgen losstaand of geïsoleerd zijn. Iedere beslissing wordt voor het gehele Zoonschap genomen, naar binnen en naar buiten gericht, en heeft invloed op een constellatie die omvangrijker is dan alles waar jij ooit van hebt gedroomd.
Wanneer we alleen voor onszelf een beslissing nemen, komt deze voort uit het ego en kan dus niet goed zijn. Omdat we in werkelijkheid één zijn, beïnvloedt elke beslissing die we nemen alles en iedereen.
(Toelichtingen door Robert Perry)
10. Zij die de Verzoening aanvaarden zijn onkwetsbaar. Maar zij die geloven schuldig te zijn, zullen op schuld reageren, omdat ze denken dat dit verlossing betekent, en ze zullen niet weigeren die te zien en zijn kant te kiezen. Ze geloven dat het vergroten van schuld zelfbescherming is. En ze zullen het simpele feit niet begrijpen dat wat ze niet willen hen wel moet kwetsen. Dit alles ontstaat omdat ze niet geloven dat wat ze willen goed is. De wil is hun echter gegeven omdat die heilig is en hun alles zal brengen wat ze nodig hebben, wat even natuurlijk zal komen als de vrede die geen grenzen kent. Er is niets waarin hun wil niet kan voorzien dat hun ook maar iets van enige waarde te bieden heeft. Maar omdat ze hun wil niet begrijpen, begrijpt de Heilige Geest die in stilte voor hen, en geeft hun wat ze willen, zonder moeite of inspanning, en zonder de onmogelijke last om zelfstandig te beslissen wat zij willen en nodig hebben.
Wanneer we geloven dat we schuldig zijn, komen we in een zelfdestructieve cyclus terecht. We denken dat ons schuldgevoel een boetedoening is voor onze zonden in het verleden en ons beschermt tegen nieuwe zonden in de toekomst. Het maakt niet uit dat we ons niet schuldig willen voelen omdat het pijn doet. We kunnen niet afgaan op wat we willen. We geloven dat wat we willen (onze verlangens) slecht is, terwijl wat we niet willen (schuld) goed is. De oplossing is het aanvaarden van de Verzoening, de aanvaarding van het feit dat onze ware natuur zuiver en heilig is. En dan beseffen we dat onze ware wil heilig is. Wanneer we daarop vertrouwen, zal hij ons alles brengen wat we nodig hebben, 'zonder de onmogelijke last om zelfstandig te beslissen wat [we] willen en nodig hebben'.
(Toelichtingen door Robert Perry)
11. Het zal nooit gebeuren dat jij voor jezelf beslissingen moet nemen. Je bent niet verstoken van hulp, en Hulp die het antwoord weet. Zou jij met weinig genoegen nemen, wat het enige is dat jij op eigen kracht jezelf te bieden hebt, wanneer Hij die jou alles geeft het jou simpelweg zal aanreiken? Hij zal jou nooit vragen wat je hebt gedaan om de gave van God waardig te zijn. Vraag dit dan ook niet van jezelf. Neem in plaats daarvan Zijn antwoord aan, want Hij weet dat jij alles waard bent wat God voor jou wil. Probeer niet de gave van God, die Hij jou zo vrijelijk en hartelijk aanbiedt, te ontlopen. Hij biedt jou alleen maar aan wat God Hem voor jou gegeven heeft. Jij hoeft niet te beslissen of je het verdient of niet. God weet dat je het verdient.
Wij denken dat we alleen krijgen wat we hebben willen wanneer we zelf beslissingen nemen; dat we, als we de beslissing overlaten aan de Heilige Geest, maar een beetje krijgen, of iets anders dan we wensen. Deze alinea maakt duidelijk dat het andersom is. De beslissing van de Heilige Geest bevat de gave van alles — niet op het niveau van de vorm, het gaat niet om het winnen van de loterij — maar op het niveau van inhoud, om innerlijke rust en vrede, om liefde, vreugde en het besef van schuldeloosheid. Die gaven stromen rijkelijk naar ons toe, maar we denken ze niet waard te zijn. Dat is echter geen nederigheid, het is de weigering van een geschenk waarop God Zelf onze naam heeft gezet.
Toepassing : Denk aan een moment waarop je de leiding van de Heilige Geest hebt ervaren. Het kan de vorm van een uitdaging hebben gehad, maar toen je ernaar luisterde gaf het je innerlijke vrede en rust. Als je het gevoel had of hebt dat je dit eigenlijk niet verdiende, zeg dan:
De Heilige Geest zal mij nooit vragen wat ik heb gedaan om deze gave van God waardig te zijn.
Daarom vraag ik het ook niet van mijzelf
In plaats daarvan neem ik Zijn antwoord aan, want Hij weet dat ik alles waard ben wat God voor mij wil.
Ik hoef niet te beslissen of ik het verdien of niet.
God weet dat ik het verdien.
(Toelichtingen door Robert Perry)
12. Zou jij de waarheid van Gods beslissing willen ontkennen, en jouw zielige zelfwaardering de plaats laten innemen van de kalme en onwankelbare waarde die Hij Zijn Zoon verleent? Niets kan Gods overtuigdheid van de volmaakte zuiverheid van al wat Hij schiep aan het wankelen brengen, want dat is volkomen zuiver. Kies er niet tégen, want aangezien het van Hem komt moet het wel waar zijn. Vrede heerst in iedere denkgeest die in stilte het plan aanvaardt dat God voor zijn Verzoening heeft opgesteld, door het zijne te laten varen. Jij weet niets van verlossing, want je begrijpt niet wat dat is. Neem geen beslissing over wat verlossing is of waarin ze ligt besloten, maar vraag alles aan de Heilige Geest, en laat alle beslissingen over aan Zijn zachtmoedige raad.
Om deze prachtige alinea op waarde te kunnen schatten, moeten we haar zien in haar specifieke context. Het is belangrijk om de leiding van de Heilige Geest met betrekking tot onze beslissingen niet af te wijzen. Misschien denken we: 'Het klinkt geweldig allemaal. Het is zo idealistisch: alles en iedereen waarderen. Maar het is te veel gevraagd'. Is dat immers niet wat we denken wanneer ons gevraagd wordt om de persoon te vergeven die het allermoeilijkst te vergeven is? De werkelijke reden is dat we diep in onszelf weten dat de Heilige Geest ons alles aanbiedt, maar dat we onszelf dat niet waard vinden. God mag dan wel denken dat we zuiver en waardevol zijn, maar wij weten wel beter. We 'weten' dat we niet méér verdienen dan de kleine kruimels die onze eigen besluitvorming ons biedt.
(Toelichtingen door Robert Perry)
13. Degene die Gods plan kent dat God jou graag ziet volgen, kan jou onderwijzen wat het is. Alleen Zijn wijsheid is bij machte jou ertoe te brengen dat te volgen. Iedere beslissing die jij zelfstandig neemt, wijst er alleen maar op dat jij wilt bepalen wat verlossing is, en waarvan je verlost moet worden. De Heilige Geest weet dat alle verlossing een uitweg is uit schuld. Jij hebt geen andere ‘vijand’, en tegenover deze vreemde vervorming van de zuiverheid van Gods Zoon is de Heilige Geest jouw enige Vriend. Hij is de sterke beschermer van de onschuld die jou vrijmaakt. En het is Zijn beslissing om alles ongedaan te maken wat jouw onschuld onzichtbaar maakt voor je onbenevelde denkgeest.
Hier zien we een verduidelijking van het verschil tussen onze eigen beslissingen en de leiding van de Heilige Geest. Wij denken dat onze beslissingen ons verlossing bieden. De bijkomende schade van schuldgevoelens nemen we voor lief. We realiseren ons niet dat wat onze beslissingen ons bieden waardeloos is en schuld ons alles kost.
De Heilige Geest biedt ons 'een uitweg uit schuld'. We hebben er geen idee van hoe kostbaar dit is. We beseffen niet dat schuld onze enige vijand is; dat hij onze heiligheid blokkeert, en daarmee de gave van alles. Omdat we dit niet begrijpen, moeten we de Heilige Geest volgen, zoals een ongeoefende bergbeklimmer een gids volgt over een verraderlijk bergpad vol steile kliffen en ijsspleten. De Heilige Geest is onze enige Vriend op onze weg met deze Cursus. Maar we zijn niet alleen ongeoefend, we zijn koppig en eigenwijs, en blijven proberen zelf ons pad te bepalen, waardoor we keer op keer in de afgrond van schuld tuimelen. Dat is wat onze zelfgekozen beslissingen doen.
(Toelichtingen door Robert Perry)
14. Laat Hij dan ook de enige Gids zijn die jij op weg naar verlossing wilt volgen. Hij kent de weg, en is jou graag een leidsman. Met Hem slaag je er zeker in te leren dat wat God voor je wil jouw wil is. Zonder Zijn leiding zul jij denken dat je op eigen kracht weet, en zul je even zeker tegen je vrede kiezen, als je beslist hebt dat verlossing in jou alleen gelegen is. Verlossing is van Hem afkomstig aan wie God haar voor jou gegeven heeft. Hij is dit niet vergeten. Vergeet Hem niet, en Hij neemt iedere beslissing voor jou, voor je verlossing en voor de vrede van God in jou.
Deze alinea herhaalt de boodschap van de voorgaande alinea's: onze eigen besluitvorming is niet onze vriend, want ze wordt geleid door het ego en zorgt alleen maar voor steeds meer schuld. De Heilige Geest is onze Vriend in besluitvorming, want Zijn beslissingen bevrijden ons van schuld, en stellen ons daarmee in staat om aanspraak te maken op alle gaven van God.
Toepassing : Denk aan een beslissing die je binnenkort moet nemen. En zeg tegen jezelf:
Zonder de leiding van de Heilige Geest denk ik dat ik op eigen kracht weet.
Dan zal ik tegen vrede en voor schuld kiezen.
Schuld is mijn enige vijand, en de Heilige Geest is mijn enige vriend.
Ik kies ervoor om mij te laten leiden door mijn Vriend.
(Toelichtingen door Robert Perry)
15. Probeer niet de waarde te schatten van Gods Zoon, die Hij heilig heeft geschapen, want dat betekent dat je zijn Vader beoordeelt en tegen Hem oordeelt. En je zult je schuldig voelen aan deze ingebeelde misdaad, die niemand in deze wereld of in de Hemel ooit werkelijk zou kunnen begaan. De Heilige Geest onderwijst slechts dat de ‘zonde’ zelf op Gods troon te gaan zitten, geen bron van schuld is. Wat niet kan gebeuren kan geen gevolgen hebben waar je bang voor bent. Wees kalm in je geloof in Hem die jou liefheeft, en jou uit de waanzin weg wil leiden. Dwaasheid kan je keuze zijn, maar niet jouw werkelijkheid. Vergeet nooit de Liefde van God, die Zich jou herinnerd heeft. Want het is volstrekt onmogelijk dat Hij ooit Zijn Zoon zou kunnen laten vallen uit de liefdevolle Denkgeest waarin hij geschapen werd, en waar zijn verblijf voor eeuwig in volmaakte vrede werd gevestigd.
Toepassing : Om de betekenis van deze alinea volledig tot je te door te laten dringen, kun je haar langzaam en aandachtig op de volgende manier lezen:
Besluiten dat ik schuldig ben terwijl God mij heilig heelt geschapen, betekent dat ik mijn Vader beoordeel en tegen Hem oordeel.
Ik voel me schuldig omdat ik geloof dat ik de zonde heb begaan zelf op Gods troon te gaan zitten.
Maar dat is niet gebeurd, omdat het niet kán gebeuren.
Het kon dus geen gevolgen hebben waar ik bang voor ben.
Ik ben nog steeds onschuldig.
Het is volstrekt onmogelijk dat Hij mij, Zijn geliefde Zoon, uit Zijn liefdevolle Denkgeest zou laten vallen waarin ik geschapen werd, en waar mijn verblijf voor eeuwig in volmaakte vrede is gevestigd.
Daarom vertrouw ik de Enige die dit weet: de Heilige Geest.
Hij leidt mij uit de waanzin van schuld naar mijn werkelijkheid als Gods volmaakte Zoon.
(Toelichtingen door Robert Perry)
16. Zeg enkel tegen de Heilige Geest: ‘Beslis voor mij,’ en het is gebeurd. Want Zijn beslissingen weerspiegelen wat God over jou weet, en in dit licht wordt elk soort vergissing onmogelijk. Waarom zou je zo verwoed worstelen om vooruit te lopen op alles wat je niet kunt weten, wanneer achter elke beslissing die de Heilige Geest voor jou neemt alle kennis ligt? Leer Zijn wijsheid en Zijn Liefde kennen, en onderwijs Zijn antwoord aan eenieder die in het duister worstelt. Want jij beslist voor hen en voor jezelf.
Je zou kunnen zeggen dat deze alinea een oppervlakkig en een dieper niveau heeft. De boodschap van het oppervlakkige niveau is dat het dwaas is om bij onze besluitvorming te proberen vooruit te lopen op alles wat we niet kunnen weten, terwijl er Iemand is die alles weet: de Heilige Geest. Hij maakt betere keuzes, omdat Hij over meer informatie beschikt — oneindig veel meer.
De boodschap van het diepere niveau is dat wat de Heilige Geest weet geen 'eenvoudige' informatie is. Wat Hij weet is 'wat God over jou weet'. Met andere woorden: Zijn beslissingen lijken misschien over de vorm te gaan, over wat wij moeten doen. Maar in elke beslissing ligt Gods volmaakte kennis van wie we zijn, van onze heiligheid en waarde. Wanneer we dus de beslissingen van de Heilige Geest in praktijk brengen, verenigen we ons met deze kennis.
(Toelichtingen door Robert Perry)
17. Hoe genadig is het om alles via Hem te beslissen wiens gelijke Liefde in gelijke mate aan allen zonder onderscheid wordt geschonken! Hij vergunt jou niemand buiten je. En dus geeft Hij jou wat het jouwe is, omdat je Vader wil dat jij dat met Hem deelt. Laat je in alles door Hem leiden, en kom daar niet op terug. Vertrouw erop dat Hij snel en zeker antwoordt, en met Liefde voor ieder die op enigerlei wijze door de beslissing wordt beïnvloed. En dat wordt iedereen. Zou jij je de exclusieve verantwoordelijkheid willen aanmeten om te beslissen wat aan ieder alleen maar goeds brengen kan? Zou jij dat dan weten?
18. Jij hebt jezelf de hoogst onnatuurlijke gewoonte aangeleerd niet te communiceren met jouw Schepper. Toch blijf je in nauwe communicatie staan met Hem, en met al wat is in Hem, zoals dat ook is in jou. Leer onder Zijn liefdevolle leiding alle afzondering af, en leer alle blije communicatie kennen die jij verworpen hebt, maar niet verliezen kon.
Stel je voor dat er iemand in je leven is die de ultieme gids is bij elke beslissing. Deze persoon heeft toegang tot gedetailleerde informatie over iedereen, en weet dat jouw beslissingen ieder van hen beïnvloeden. Als hij je vertelt dat een beslissing die jij genomen hebt een positieve invloed heeft gehad op een aantal mensen die je nog nooit hebt ontmoet, en zegeningen in hun leven heeft gebracht die ze nodig hadden, zou je je dan niet verbonden voelen met deze mensen? En als dit keer op keer gebeurt, zou je je dan niet verbonden beginnen te voelen met iedereen? Zou het niet zijn alsof je met iedereen communiceert? Dat je in feite alle afzondering aan het afleren bent? En zou je dan weer terug willen naar het zelf nemen van beslissingen?
(Toelichtingen door Robert Perry)
19. Denk telkens wanneer je in twijfel verkeert over wat je moet doen, aan Zijn Tegenwoordigheid in jou, en zeg jezelf dan dit en dit alleen:
Hij leidt mij en kent de weg, die ik niet ken.
Hij zal mij echter nooit onthouden wat Hij mij graag leren ziet.
En dus vertrouw ik erop dat Hij me alles meedeelt wat Hij voor mij weet.
Laat Hij jou dan in stilte leren hoe jij je schuldeloosheid kunt waarnemen, die al aanwezig is.
Toepassing : Denk aan een situatie waarin je twijfelt over wat je moet doen. Denk dan aan de Tegenwoordigheid van de Heilige Geest in je, en zeg tegen jezelf:
Hij leidt mij en kent de weg die ik niet ken.
Hij zal mij nooit onthouden wat Hij mij graag leren ziet.
En dus vertrouw ik erop dat Hij me alles meedeelt wat Hij voor mij weet.
Zeg dan tegen de Heilige Geest: 'Beslis voor mij', in het vertrouwen dat Zijn beslissing je zal helpen om je schuldeloosheid waar te nemen.
Breng vervolgens je denkgeest tot rust en luister naar Zijn leiding. Luister geduldig en met vertrouwen. Als het antwoord niet meteen komt, ga dan over tot de orde van de dag en wacht totdat helder wordt wat je te doen staat. Herhaal zo nodig af en toe je vraag.
(Toelichtingen door Robert Perry)