Hoofdstuk 17
Vergeving en de heilige relatie
VIII. De voorwaarden voor vrede
Ook in deze paragraaf wordt de nadruk gelegd op het niet gebruiken van ons ongeloof. We zouden 'ongeloof' kunnen omschrijven als cynisch zijn vanuit een standpunt dat zegt: 'Ik geloof niet in een hoger, zelfoverstijgend doel of in iemand die hier wel in gelooft'.
Het opzij zetten van dit ongeloof geeft vrede. Laten we onze denkgeest dus openstellen voor het geloof in het doel van waarheid en in iedereen die in een bepaalde situatie zijn of haar rol vervult in het bereiken van dit doel.
(Toelichtingen door Greg Mackie)
1. Het heilig ogenblik is niets anders dan een bijzonder geval, of een extreem voorbeeld, van hoe elke situatie is bedoeld. De betekenis die de doelstelling van de Heilige Geest eraan heeft verleend, is ook aan iedere andere situatie gegeven. Het roept precies dezelfde uitschakeling van ongeloof op, nu achtergehouden en onbenut gelaten, zodat geloof de roep van de waarheid kan beantwoorden. Het heilig ogenblik is het lichtend voorbeeld, de heldere en eenduidige demonstratie van de betekenis van elke relatie en elke situatie die als een geheel wordt gezien. Geloof heeft ieder aspect van de situatie aanvaard, en ongeloof heeft er geen enkele uitsluiting aan opgedrongen. Het is een situatie van volmaakte vrede, eenvoudigweg omdat jij die laat zijn wat ze is.
Het heilig ogenblik is geen eenmalige gebeurtenis; het is een 'extreem voorbeeld' van hoe elke situatie zou moeten zijn: een gebeurtenis waarin ongeloof opzij is gezet en geloof wordt gesteld in het doel van waarheid. Dat is wat elke relatie en elke situatie betekenis geeft, en ons in staat stelt om elke situatie te zien als een geheel, in plaats van verdeeld door afscheiding. En zoals we geleerd hebben bij 'Het bepalen van het doel': 'Als de situatie voor waarheid en innerlijke gezondheid wordt gebruikt, moet het resultaat ervan wel vrede zijn' (T17.VI.5:2).
(Toelichtingen door Greg Mackie)
2. Deze eenvoudige hoffelijkheid is al wat de Heilige Geest van jou vraagt. Laat de waarheid zijn wat ze is. Dring je niet aan haar op, val haar niet aan, en onderbreek haar komst niet. Laat ze iedere situatie omsluiten en jou vrede brengen. Zelfs geloof wordt er niet van je gevraagd, want de waarheid vraagt niets. Laat haar binnen, en ze zal het geloof dat jij nodig hebt om vrede te ervaren voor je oproepen en veiligstellen. Maar kom er niet tegen in opstand, want ze kan niet komen tegen jouw verzet in.
We hoeven ons ongeloof niet op te geven, we hoeven alleen maar te weigeren om het te gebruiken in het voordeel van het ego. We hebben het wapen van ongeloof in onze hand en het is gericht op onze broeders, maar als we het niet afvuren wordt niemand gekwetst. Wanneer we onze denkgeest openen voor de waarheid, zal deze binnenkomen, het wapen weg- nemen en ons het geloof geven dat we nodig hebben om van elke situatie een middel voor waarheid en vrede te maken.
Toepassing: Laten we de Heilige Geest de 'eenvoudige hoffelijkheid' geven die Hij van ons vraagt. Denk aan een situatie waarin je geconfronteerd wordt met de verleiding om je ongeloof te gebruiken, en zeg het volgende tegen de Heilige Geest:
Heilige Geest, ik wil niet in opstand komen tegen de waarheid.
Ik wil de waarheid laten zijn wat ze is.
Ik wil me niet aan haar opdringen, haar aanvallen, of haar komst onderbreken. De waarheid vraagt niets van me, zelfs geen geloof.
Als ik haar binnenlaat, zal ze me het geloof geven dat ik nodig heb.
Ik laat haar deze situatie omsluiten en mij vrede brengen.
(Toelichtingen door Greg Mackie)
3. Zou je niet van iedere situatie een heilig ogenblik willen maken? Want dat is de gave van het geloof, dat overal waar ongeloof ongebruikt terzijde wordt gelegd, vrijelijk wordt geschonken. En dan staat de kracht van de bedoeling van de Heilige Geest vrij ter beschikking om in plaats daarvan te worden gebruikt. Deze kracht transformeert ogenblikkelijk alle situaties tot één zeker en ononderbroken middel om Zijn doel te bekrachtigen, en de werkelijkheid ervan aan te tonen. Wat werd aangetoond heeft om geloof geroepen en dat gekregen. Nu wordt het een feit, waaraan het geloof niet langer kan worden onthouden. De spanning die ontstaat wanneer je de waarheid jouw geloof weigert, is enorm, en veel groter dan je beseft. Maar waarheid met geloof beantwoorden brengt niet de minste spanning met zich mee.
Iedere situatie wordt een heilig ogenblik wanneer we weigeren ons ongeloof te gebruiken. Door te weigeren dit wapen af te vuren, laten we de kracht van het doel van de Heilige Geest, die elke situatie transformeert in een middel om dat doel te bekrachtigen, toe in onze denkgeest. En als elke situatie het doel bekrachtigt, wordt geloven gemakkelijk. Want hoe moeilijk kan het zijn om te geloven in iets dat bewezen heeft waar te zijn?
(Toelichtingen door Greg Mackie)
4. Voor jou die de Roep van je Verlosser hebt onderkend, lijkt de spanning die ontstaat door aan Zijn Roep geen gehoor te geven, groter dan voorheen. Dit is niet zo. Voorheen was de spanning er ook, maar schreef je die aan iets anders toe, omdat jij meende dat dit ‘iets anders’ die had voortgebracht. Dit was nooit waar. Want wat dit ‘iets anders’ voortbracht was droefheid en depressie, ziekte en pijn, duisternis en schemerige angstvisioenen, kille schrikfantasieën, en koortsdromen over de hel. En dat was niets anders dan de ondraaglijke spanning ten gevolge van de weigering geloof te schenken aan de waarheid, en de klaarblijkelijke werkelijkheid ervan te zien.
In de vorige alinea sprak Jezus over 'de spanning die ontstaat wanneer je de waarheid jouw geloof weigert'. Waarschijnlijk is nooit bij ons opgekomen dat het weigeren van de oproep tot waarheid door de Heilige Geest spanning veroorzaakt. Wanneer we de keuze hebben gemaakt om onze speciale relatie heilig te maken, lijkt er dus een nieuwe spanning in ons leven te zijn: de spanning tussen de doelen van het ego en het nieuwe doel van onze heilige relatie. Maar de spanning was er altijd al, alleen schreven we die toe aan andere oorzaken. We dachten dat ze veroorzaakt werd door wat deze wereld van pijn en lijden ons aandeed. Maar al die tijd was het werkelijke probleem onze 'weigering geloof te schenken aan de waarheid'. Dat was de werkelijke oorzaak van onze pijn en ons lijden.
(Toelichtingen door Greg Mackie)
5. Zo vond de kruisiging van Gods Zoon plaats. Zijn ongeloof deed hem dit aan. Denk goed na voor jij jezelf toestaat je ongeloof tegen hem te gebruiken. Want hij is verrezen, en jij hebt de Oorzaak van zijn ontwaken als de jouwe aanvaard. Jij hebt jouw deel in zijn verlossing op je genomen, en jij bent nu jegens hem ten volle verantwoordelijk. Laat hem nu niet in de steek, want het is je gegeven te beseffen wat jouw gebrek aan geloof in hem voor jou moet betekenen. Zijn verlossing is jouw enig doel. Zie uitsluitend dit in iedere situatie, en het zal een middel zijn om uitsluitend dit te brengen.
Elke keer wanneer we ons ongeloof gebruiken tegen een broeder door zijn ware Identiteit als Gods Zoon te ontkennen, nagelen we hem aan het kruis. Maar hij is verrezen, evenals wijzelf, en in de heilige relatie hebben we het doel aanvaard om deze verrijzenis, oftewel verlossing, uit te breiden naar het gehele Zoonschap. Dat is nu ons enige doel. Het is belangrijk om hier telkens aan te denken wanneer we in de verleiding komen om ongeloof tegen iemand te gebruiken. Daarmee kruisigen we niet alleen hem, maar ook onszelf. Wanneer we daarentegen elke situatie zien als een middel om te vergeven, verlossen we iedereen, inclusief onszelf.
Toepassing: Denk aan een situatie waarin je de verleiding voelt om je ongeloof tegen iemand te gebruiken. Zeg dan het volgende:
Laat ik goed nadenken voordat ik mijn ongeloof tegen [naam] gebruik.
Als ik dat doe kruisig ik hem, en daarmee mezelf.
Laat me de verlossing van deze broeder, die Gods Zoon is, zien als mijn enige doel.
Zijn verlossing is de mijne.
(Toelichtingen door Greg Mackie)
6. Toen jij de waarheid als doel van je relatie aanvaardde, ben jij even zeker een schenker van vrede geworden als je Vader jou vrede geschonken heeft. Want het doel van vrede kan niet los van de voorwaarden daartoe worden aanvaard, en jij hebt erin geloofd, aangezien niemand iets aanneemt waarvan hij niet gelooft dat het werkelijk is. Jouw bedoeling is niet veranderd en zal niet veranderen, want jij hebt aanvaard wat nooit veranderen kan. En niets wat het nodig heeft om voor eeuwig onveranderlijk te zijn kun jij er nu aan onthouden. Jouw bevrijding staat vast. Geef zoals je ontvangen hebt. En toon dat je ver bent uitgestegen boven elke situatie die jou zou kunnen tegenhouden en gescheiden houden van Hem wiens Roep jij beantwoord hebt.
Wanneer we eenmaal het doel van onze heilige relaties hebben aanvaard, is er geen weg terug. We hebben het geschenk van vrede van onze Vader ontvangen en zijn daarmee een schenker van vrede geworden. Onze bevrijding staat vast, samen met die van onze broeders, en ongeloof kan deze alleen maar vertragen. Dus, zegt Jezus, wacht niet langer. Laat je leven een levende demonstratie zijn van het doel dat je hebt aanvaard. Gebruik elke situatie als een middel voor de verlossing van Gods Zoon: jezelf en al je broeders. Geef zoals je ontvangt. Word een schenker van vrede en je zult je eigen vrede herkennen, je eigen verrijzenis.
(Toelichtingen door Greg Mackie)