Hoofdstuk 8
De terugreis
III. De heilige ontmoeting
1. Ere aan God in den hoge, en aan jou, omdat Hij het zo heeft gewild. Vraag en het zal jou gegeven worden, want het is al gegeven. Vraag om licht en leer dat jij licht bent. Als jij inzicht en klaarheid wilt zul je dat leren, want jouw beslissing om dat te leren is de beslissing te luisteren naar de Leraar die weet heeft van licht, en het jou daarom kan onderwijzen. Er zijn geen grenzen aan wat jij leren kunt, want er zijn geen grenzen aan jouw denkgeest. Er zijn geen grenzen aan wat Hij onderwijst, omdat Hij geschapen werd om te onderwijzen. Daar Hij Zijn functie volmaakt begrijpt, vervult Hij die ook volmaakt, want daarin ligt Zijn en jouw vreugde.
Ieder van ons zoekt verlichting, wat zowel een staat van opperste spirituele bevrijding kan betekenen als een eenvoudige toestand van innerlijke helderheid en begrip. Maar het kan ook moeilijk en zelfs onmogelijk lijken om verlichting te bereiken. Deze alinea bevat enkele geweldige geruststellingen, die duidelijk maken waarom dit gegarandeerd zal gebeuren.
Allereerst: God heeft ons al licht gegeven. Hij heeft al heerlijkheid voor ons gewild. Dit licht is niet iets dat we hebben — en dus kunnen verliezen — maar iets dat we zijn.
Ten tweede: onze Leraar, de Heilige Geest, is volledig bekwaam. Hij kent het licht, en is vastbesloten om het ons te onderwijzen. Het is het doel waarvoor God Hem geschapen heeft, en Hij vervult zijn functie volmaakt, omdat daarin Zijn vreugde ligt.
Ten derde: Ons vermogen om te leren is grenzeloos. Dat kunnen we misschien moeilijk geloven, maar het is de denkgeest die leert, en 'er zijn geen grenzen aan jouw denkgeest'. Als onze denkgeest grenzeloos is, hoe kan ons leervermogen dan níét grenzeloos zijn? (Zie ook T12.V.9:1).
(Toelichtingen door Robert Perry)
2. Het volmaakt vervullen van Gods Wil is de enige vreugde en vrede die ten volle kan worden gekend, want het is de enige functie die ten volle kan worden ervaren. Wanneer dit eenmaal is bereikt, is er geen andere ervaring meer. Maar het verlangen naar andere ervaring zal het bereiken hiervan in de weg staan, want Gods Wil kan jou niet opgelegd worden, omdat het een ervaring van totale bereidwilligheid is. De Heilige Geest begrijpt hoe dit kan worden onderwezen, maar jij niet. Om die reden heb jij Hem nodig en heeft God Hem aan jou gegeven. Alleen Zijn onderwijs zal jouw wil vrijmaken voor die van God, deze met Zijn kracht en heerlijkheid verenigen, en beide als de jouwe bevestigen. Jij deelt ze zoals God ze deelt, omdat dit het natuurlijk resultaat is van wat zij zijn.
Let op de zinnen die verwijzen naar het volmaakt vervullen van de Wil van God (dat wil zeggen het vervullen van onze scheppende functie in de Hemel): 'ten volle gekend', 'ten volle ervaren', 'totale bereidwilligheid'. Met andere woorden: onze functie is geen half werk. Wanneer het onderwijs van de Heilige Geest onze wil heeft vrijgemaakt, zal deze zich zonder de minste belemmering samenvoegen met die van God.
Wij willen ook hier in de wereld een functie uitoefenen. We willen nuttig zijn en op de een of andere manier een bijdrage leveren. Jezus zegt hier echter dat we in de Hemel een functie vervullen die zo volmaakt is, dat we er onze totale bereidwilligheid aan geven. In die functie delen we de kracht en heerlijkheid die God ons gegeven heeft. Daardoor ervaren we deze functie ten volle, met als resultaat volledige vreugde en vrede. Niets in deze wereld kan dat evenaren.
We kunnen deze functie niet op eigen kracht bereiken, omdat we niet weten hoe dat moet. Daarom hebben we de Heilige Geest nodig. Hij kent onze functie, en Zijn enige doel is ons daarheen te leiden.
(Toelichtingen door Robert Perry)
3. De Wil van de Vader en de Zoon zijn Eén, krachtens Hun uitbreiding. Hun uitbreiding is het gevolg van Hun Eenzijn, waarbij Hun eenheid bijeengehouden wordt door het uitbreiden van Hun gezamenlijke Wil. Dit is volmaakt scheppen door wie volmaakt geschapen zijn, in vereniging met de volmaakte Schepper. De Vader schenkt nu eenmaal vaderschap aan Zijn Zoon, omdat Zijn eigen Vaderschap zich vanzelfsprekend naar buiten uitbreidt. Jij die in God thuishoort hebt de heilige functie Zijn Vaderschap uit te breiden door er geen beperkingen aan op te leggen. Laat de Heilige Geest jou leren hoe je dit kunt doen, want jij kunt alleen van God Zelf te weten komen wat dit betekent.
Wij houden ervan om onze wil te verbinden met die van een ander, zodat we beiden hetzelfde willen, in plaats van met elkaar in strijd te zijn. En we vinden dat nog prettiger wanneer we diep geloven in het doel dat we samen proberen te bereiken, en eveneens geloven in onszelf en de ander. In het beeld dat in de bovenstaande alinea geschetst wordt, vinden we dit optimaal terug. We delen een 'gezamenlijke Wil' met al onze broeders en met God. We willen allemaal hetzelfde. We houden van onze volmaakte broeders, en het doel dat we samen willen bereiken is het meest glorieuze dat denkbaar is — in feite ligt het voorbij al het denkbare. We breiden Gods Vaderschap uit. We vergroten het grenzeloze Koninkrijk van God. Deze zin vat het complete beeld samen: 'Dit is volmaakt scheppen door wie volmaakt geschapen zijn, in vereniging met de volmaakte Schepper'. Is het niet alle inspanning waard als het resultaat is dat we uiteindelijk terugkeren naar deze functie?
(Toelichtingen door Robert Perry)
4. Telkens wanneer jij iemand ontmoet, bedenk dan dat het een heilige ontmoeting is. Zoals je hem ziet, zie jij jezelf. Zoals je hem behandelt, behandel jij jezelf. Zoals je over hem denkt, denk jij over jezelf. Vergeet dit nooit, want in hem zul jij jezelf vinden of verliezen. Telkens wanneer twee Zonen van God elkaar ontmoeten, wordt hun een nieuwe kans op verlossing geboden. Ga nooit bij iemand weg zonder hem verlossing gegeven en die zelf ontvangen te hebben. Want daar ben ik altijd met jullie, in gedachtenis aan jullie.
Dit is een buitengewoon belangrijke alinea en een van mijn favorieten. Zowel deze als andere teksten in de Cursus zeggen dat elke ontmoeting in potentie een heilige ontmoeting is, 'een nieuwe kans op verlossing'. Dit potentieel is zo belangrijk, dat Jezus altijd aanwezig is om je te helpen het te verwezenlijken. Dat doe je door je te realiseren dat jij en de ander dezelfde belangen delen. Als hij wint, win jij; als hij verliest, verlies jij. Je kunt hem dus niet zien als minder belangrijk dan jezelf, om jezelf belangrijk te maken: 'Zoals je hem ziet, zie jij jezelf'. Je kunt hem niet aanvallen om je eigen behoeften vervuld te krijgen: 'Zoals je hem behandelt, behandel jij jezelf'. Je kunt niet over hem denken als klein, zodat jij je groot kunt voelen: 'Zoals je over hem denkt, denk jij over jezelf'. Door te beseffen dat jullie dezelfde belangen delen schenk je hem én jezelf verlossing. Zijn winst is de jouwe. Hem zegenen is de manier om jezelf te zegenen.
Een heilige ontmoeting is dus een ontmoeting waarin de waarneming van gedeelde belangen leidt tot geven. Dan worden beiden opgetild tot een ervaring van verlossing.
Toepassing : Denk aan iemand die je binnenkort gaat ontmoeten en zeg in stilte het volgende tegen hem of haar:
Zoals ik jou zie, zie ik mijzelf
Zoals ik jou behandel, behandel ik mijzelf
Zoals ik over jou denk, denk ik over mijzelf.
In jou vind of verlies ik mijzelf.
Doe je best om deze woorden mee te nemen in je ontmoeting met deze persoon. En kijk of dit er misschien voor zorgt dat er iets bijzonders gebeurt.
(Toelichtingen door Robert Perry)
5. Het doel van het leerplan is, ongeacht de leraar die je kiest: ‘Ken uzelf.’ Iets anders valt er niet te zoeken. Ieder is op zoek naar zichzelf en naar de kracht en de heerlijkheid die hij meent te hebben verloren. Telkens wanneer jij met iemand samen bent, heb je een nieuwe gelegenheid om ze te vinden. Jouw kracht en heerlijkheid zijn in hem, omdat ze de jouwe zijn. Het ego probeert ze uitsluitend in jou te vinden, omdat het niet weet waar het zoeken moet. De Heilige Geest leert jou dat als je alleen naar jezelf kijkt, jij jezelf niet kunt vinden, want dat is niet wat jij bent. Telkens wanneer jij met een broeder samen bent leer je wat jij bent, omdat je onderwijst wat jij bent. Hij zal of met pijn of met vreugde reageren, al naargelang de leraar die jij volgt. In overeenstemming met jouw beslissing zal hij gevangen of bevrijd zijn, en jij eveneens. Vergeet nooit jouw verantwoordelijkheid tegenover hem, want het is je verantwoordelijkheid tegenover jouzelf. Geef hem zíjn plaats in het Koninkrijk en jij zult de jouwe hebben.
Wij proberen onszelf te vinden. Onbewust zoeken we naar de kracht en heerlijkheid die we denken verloren te hebben. Sommigen van ons beseffen dit al, maar we begaan de vergissing om alleen in onszelf naar die kracht en heerlijkheid te zoeken. Het lijkt vanzelfsprekend te zijn om het licht in onszelf te zoeken, maar Jezus zegt: 'als je alleen naar jezelf kijkt, kun jij jezelf niet vinden, want dat is niet wat jij bent'. We moeten naar de kracht en heerlijkheid in onze broeders kijken, omdat we alleen op die manier die van onszelf kunnen zien. We moeten ons op hun bevrijding richten om die van onszelf te vinden. Door hun reactie op ons — met pijn of met vreugde — kunnen we zien welke leraar wij zelf volgen. Dit is zo cruciaal dat Jezus ons een zin geeft die veel spirituele zoekers zal verrassen: 'Vergeet nooit jouw verantwoordelijkheid tegenover hem [je broeder], want het is je verantwoordelijkheid tegenover jouzelf.
(Toelichtingen door Robert Perry)
6. Alleen kun jij het Koninkrijk niet vinden en alleen kun jij, die het Koninkrijk bent, jezelf niet vinden. Wil je het doel van het leerplan bereiken, dan kun je niet naar het ego luisteren, want zijn bedoeling is het juist zijn eigen doel te ondermijnen. Het ego weet dit niet, omdat het totaal niets weet. Maar jij kunt het weten, en zult dat ook weten, als jij bereid bent te kijken naar wat het ego van jou maken wil. Dit is jouw verantwoordelijkheid, want als je er eenmaal werkelijk naar gekeken hebt, zul je de Verzoening voor jezelf aanvaarden. Welke andere keuze zou je kunnen maken? Als je deze keuze gemaakt hebt, zul je begrijpen waarom jij ooit geloofde dat wanneer je iemand anders ontmoette, je ook dacht dat hij iemand anders was. En iedere heilige ontmoeting die jij volledig aangaat zal jou leren dat dit niet zo is.
Toepassing : Stel jezelf de vraag: Wat heeft het ego van mij gemaakt?
In werkelijkheid ben je een zuivere geest van onbeperkt zijn en grenzeloze liefde.
Vergelijk dit met waar het ego jou (schijnbaar) in heeft veranderd.
Welke woorden en termen komen bij je op om te beschrijven 'wat het ego van jou heeft gemaakt'?
Als je een lijst hebt gemaakt met passende beschrijvingen, zeg dan tegen jezelf:
Nee, ik accepteer niet dat ik dit ben.
Ik kies ervoor mezelf te kennen zoals God mij geschapen heeft, niet zoals het ego mij heeft gemaakt.
Ik kies ervoor de Verzoening te aanvaarden voor mijzelf.
Met andere woorden: neem het besluit om niet langer te luisteren naar de versie van het ego over jou, omdat het ego er geen idee van heeft wat jij bent. Wat je werkelijk bent ontdek je in de heilige ontmoeting met anderen.
(Toelichtingen door Robert Perry)
7. Jij kunt uitsluitend een deel van jezelf ontmoeten, omdat jij een deel van God bent, die alles is. Zijn kracht en Zijn heerlijkheid zijn overal, en jij kunt er niet van uitgesloten zijn. Het ego onderwijst dat jouw kracht alleen in jou is. De Heilige Geest onderwijst dat alle kracht in God en daarom in jou is. God wil dat niemand lijdt. Hij wil niet dat iemand, ook jij niet, omwille van een verkeerde beslissing lijdt. Daarom heeft Hij jou de middelen gegeven om die ongedaan te maken. Door Zijn kracht en Zijn heerlijkheid worden al jouw verkeerde beslissingen volledig ongedaan gemaakt, waardoor jij en je broeder van iedere kluisterende gedachte worden bevrijd die enig deel van het Zoonschap eropna houdt. Verkeerde beslissingen hebben geen macht, omdat ze niet waar zijn. De gevangenschap die ze lijken te veroorzaken is net zomin waar als zij dat zelf zijn.
In de ogen van het ego leid je een onafhankelijk bestaan en bevindt je kracht — als je die al hebt — zich dus uitsluitend in jezelf. De Heilige Geest weet dat God alles van Zichzelf met iedereen deelt, inclusief al Zijn kracht en heerlijkheid; en dat dus iedereen deel van Hem uitmaakt. Dat is de betekenis van 'alle kracht is in God en daarom in jou' (en in iedereen en alles).
Het laatste deel van deze alinea bevat een interessante verklaring. Aangezien alle denkgeesten één zijn golft elke beslissing die ik neem door het gehele Zoonschap en beïnvloedt iedereen. Dit kan een beangstigend idee zijn. Het Werkboek zegt: 'In het begin is dit idee zelden helemaal welkom, want het lijkt een enorm gevoel van verantwoordelijkheid met zich mee te brengen, en kan zelfs beschouwd worden als een 'inbreuk op je privacy' (WdI.19.2:2). Je vraagt je af wat je verkeerde beslissingen buiten jouw medeweten hebben veroorzaakt. Maar 'God wil dat niemand lijdt'. Dit betekent dat God, hoewel Hij macht geeft aan beslissingen, geen macht geeft aan wat niet werkelijk is. Verkeerde beslissingen hebben alleen macht binnen de illusie. Bovendien heeft God ons de middelen gegeven om deze verkeerde beslissingen en hun gevolgen ongedaan te maken. Het belangrijkste middel is vergeving: de herinnering dat God uitsluitend Liefde is en wij, als Zijn schepping, eveneens. Wat we in de wereld waarnemen is slechts een projectie van het onjuiste geloof dat we deze Liefde hebben vernietigd door ons van God af te scheiden — de 'kluisterende gedachten' in onze denkgeest. Door in te zien dat dit nooit is gebeurd, kunnen we ook gaan inzien dat onze verkeerde beslissingen geen macht en dus geen gevolgen hebben.
(Toelichtingen door Robert Perry)
8. Kracht en heerlijkheid behoren alleen God toe. Zo ook jij. God geeft al wat Hem maar toebehoort, omdat Hij van Zichzelf geeft, en alles Hem toebehoort. Geven van jouzelf is de functie die Hij jou gegeven heeft. Door die volmaakt te vervullen zul jij je herinneren wat jij van Hem hebt, waardoor jij je eveneens zult herinneren wat jij in Hem bent. Je mist daartoe niet de kracht, want dit is jouw kracht. Heerlijkheid is Gods gave aan jou, want dat is wat Hij is. Zie deze heerlijkheid overal zodat jij je herinnert wat jij bent.
God geeft alles van Zichzelf aan alles en iedereen. En net zoals Hij van Zichzelf geeft, is het onze functie van onszelf te geven. Door dit te doen komt de vergeten erfenis van God vrij, waaronder Zijn kracht en heerlijkheid. Misschien voelen we ons niet in staat om volledig te geven, maar Jezus zegt: 'Je mist daartoe niet de kracht, want dit is jouw kracht'.
Dit brengt ons terug bij het centrale thema van deze paragraaf: Hoe leren we onszelf weer kennen? Hoe herontdekken we de kracht en heerlijkheid die we meenden verloren te hebben? Door deze te zien in de broeder die op dit moment voor ons staat, en onszelf in hem te herkennen. In die heilige ontmoeting ontmoeten we onszelf.
Toepassing : Zeg tegen jezelf:
Het is mijn functie van mijzelf te geven zoals God van Zichzelf geeft.
(Toelichtingen door Robert Perry)