Hoofdstuk 16

De vergeving van illusies

I. Ware inleving

 

1. Zich inleven betekent niet: meegaan in het lijden, want dat is wat je juist moet weigeren te begrijpen. Dat is de ego-interpretatie van inleving, en die wordt steeds gebruikt om een speciale relatie te vormen waarin het lijden wordt gedeeld. Inlevingsvermogen is buitengewoon nuttig voor de Heilige Geest, vooropgesteld dat je Hem toestaat het op Zijn manier te gebruiken. Zijn manier is heel anders. Hij begrijpt het lijden niet en wil dat jij onderwijst dat het niet vált te begrijpen. Wanneer Hij een relatie legt via jou, legt hij niet via jouw ego een relatie met een ander ego. Hij doet niet mee aan pijn, omdat Hij begrijpt dat het genezen van pijn niet bereikt wordt door in waan te proberen door te dringen in de pijn en die te verlichten door deze waan te delen.

 

'Zich inleven betekent niet: meegaan in het lijden', zegt Jezus hier. Toch is dat precies wat wij onder empathie of inlevingsvermogen verstaan: 'Zich kunnen verplaatsen in gedachten en gevoelens van een ander; ook wel het gaan meevoelen van de emoties van die ander', zegt het woordenboek. Zich inleven betekent voor ons iemands gevoelens delen, vooral (in deze context) gevoelens van pijn. Door te begrijpen wat iemand voelt en door dit begrip die gevoelens te bevestigen, voelen we met de ander mee. En door dit meegevoel verlichten we zijn lijden. Want nu is hij niet alleen en niet gek zijn gevoelens zijn bevestigd door iemand anders die hetzelfde voelt.

Maar 'dit is de ego-interpretatie van inleving', zegt Jezus. Ons ego kijkt naar het lijden van een ander ego, en door dit lijden te bevestigen, bevestigen we zijn én onze identiteit als ego. En zo vormen we een speciale relatie waarin het lijden wordt gedeeld. Lijden valt niet te begrijpen omdat het een illusie is. We helpen iemand niet door deze illusie met hem te delen, maar door hem te helpen daaruit te ontwaken.

(Toelichtingen door Robert Perry)

 

2. Het duidelijkste bewijs dat inleving zoals het ego dit hanteert destructief is, ligt in het feit dat ze alleen op bepaalde soorten problemen en bij bepaalde mensen wordt toegepast. Deze kiest het uit, en daar verbindt het zich mee. En het verbindt zich nooit anders dan om zich te versterken. En na zich vereenzelvigd te hebben met wat het denkt te begrijpen, ziet het ego zichzelf en wil het zichzelf vergroten door te delen in wat lijkt op hemzelf. Vergis je niet in deze manoeuvre; het ego leeft zich altijd in om te verzwakken, en verzwakken is altijd aanvallen. Jij weet niet wat het betekent om je in te leven. Maar hiervan kun je zeker zijn: als je gewoon rustig erbij bent en de Heilige Geest via jou een relatie laat leggen, zul jij je in kracht inleven en zul je toenemen in kracht en niet in zwakte.

 

Deze alinea beschrijft hoe het ego empathie gebruikt. We leven niet mee met iedereen, met alle problemen van alle mensen. We zijn daar selectief in. We kiezen bepaalde mensen met bepaalde problemen, omdat hun problemen op de onze lijken. Door ons met hen te verbinden in hun lijden, versterken we ons eigen ego, en verzwakken we de ander door hun lijden te bevestigen. Wanneer we ons realiseren dat we er geen idee van hebben wat ware inleving betekent, kunnen we een stap terug doen — 'gewoon rustig erbij zijn' en ons door de Heilige Geest laten helpen relaties aan te gaan waarin we de kracht van de ander bevestigen. Wat dat betekent, onderzoeken we later. 

(Toelichtingen door Robert Perry)

 

3. Jouw rol bestaat er uitsluitend uit het volgende te onthouden: je wilt niet dat ook maar iets wat jij van waarde acht voortkomt uit een relatie. Je kiest ervoor die niet te schaden of te genezen op jouw eigen manier. Jij weet niet wat genezing is. Al wat je over inleving hebt geleerd komt uit het verleden. En er is niets uit het verleden wat je wilt delen, want er is niets uit het verleden wat je wilt behouden. Gebruik inleving niet om het verleden werkelijkheid te verlenen, en het zo te bestendigen. Stap zachtjes terzijde en laat genezing voor jou tot stand worden gebracht. Houd slechts één gedachte in je denkgeest vast en verlies die niet uit het oog, hoezeer je ook in de verleiding mag komen over enige situatie te oordelen, en jouw reactie te bepalen door erover te oordelen. Concentreer je aandacht alleen op het volgende:

 

Ik ben niet alleen, en ik wil het verleden

niet aan mijn Gast opdringen.

Ik heb Hem uitgenodigd en Hij is hier.

Ik hoef niets te doen behalve me er niet in te mengen.

 

Dit is een radicaal advies: probeer alles te vergeten wat je uit een relatie wilt halen. Ga daar niet naar op zoek. Probeer te beseffen dat dit niet is wat je werkelijk wilt. Als je probeert je relaties op je eigen manier te genezen, maak je alleen het verleden werkelijk en zet je het in feite voort.

We hebben in het verleden geleerd wat inleving is, en in het heden leven we mee met alles wat ons herinnert aan ons eigen vroegere lijden. Zolang we ons dus concentreren op inleving, zoals we die nu zien, kunnen we ons verleden niet loslaten.

Vervolgens biedt Jezus ons een schitterende oefening aan om de Heilige Geest via ons onze relaties te laten genezen. Laten we die oefening nu doen:

 

Toepassing :

Ik ben niet alleen: de Heilige Geest is bij me.

Ik wil het verleden niet aan Hem opdringen: ik dring mijn ideeën over inleving niet aan Hem op.

Ik heb Hem uitgenodigd en Hij is hier: ik weet dat Hij er is en stel me voor Hem open.

Ik hoef niets te doen: de Heilige Geest werkt via mij om mijn relaties te genezen.

Ik hoef me er niet mee te bemoeien: ik hoef alleen maar een stap opzij te doen, want ik weet niet wat genezing is. Hij weet het wel en zal genezing via mij tot stand brengen. 

(Toelichtingen door Robert Perry)

 

4. Ware inleving komt van Hem die weet wat het is. Je zult Zijn interpretatie ervan leren als je Hem jouw vermogen laat aanwenden ten gunste van kracht en niet van zwakte. Hij zal jou niet in de steek laten, maar zorg ervoor dat jij Hem niet in de steek laat. Nederigheid is kracht, maar alleen in die zin dat het erkennen en aanvaarden van het feit dat jij niet weet, inhoudt het erkennen en aanvaarden van het feit dat Hij wel weet. Je bent er niet zeker van dat Hij Zijn deel zal doen, omdat jij het jouwe nog nooit volledig hebt gedaan. Je kunt niet weten hoe je moet reageren op wat je niet begrijpt. Laat je hierdoor niet in verleiding brengen, en zwicht niet voor het triomfantelijk gebruik dat het ego van inleving maakt ter meerdere glorie van zichzelf.

 

We kunnen inleving gebruiken om ofwel de zwakheid ofwel de kracht van onze broeders te versterken. Als we ons realiseren dat we niet weten wat ware inleving is, zullen we opzij stappen zodat de Heilige Geest het ons kan leren. Misschien twijfelen we eraan of Hij 'Zijn deel zal doen', maar dat komt doordat we nog niet volledig opzij zijn gegaan om Hem alle ruimte te geven. 

(Toelichtingen door Robert Perry)

 

5. De triomf van zwakte is niet wat jij een broeder wilt schenken. En toch herken je geen andere triomf. Dit is geen kennis, en de vorm van inleving die dat teweegbrengt is zo verwrongen dat ze tot gevangene maakt wat ze wil bevrijden. Zij die niet verlost zijn, kunnen niet verlossen, en toch hebben ze een Verlosser. Doe geen poging Hem te onderwijzen. Jij bent de leerling, Hij de Leraar. Verwar jouw rol niet met de Zijne, want dat zal nooit iemand vrede brengen. Schenk je inlevingsvermogen aan Hem, want het is Zijn waarneming en Zijn kracht die je wilt delen. En laat Hem jou Zijn waarneming en Zijn kracht schenken, opdat ze via jou kan worden gedeeld.

 

We moeten ons realiseren hoe weinig behulpzaam we zijn als het op inleving aankomt. We denken dat we iemand helpen, maar het enige wat we hem of haar geven is 'de triomf van zwakte'. We maken iemand die we willen bevrijden tot gevangene. Daarom moeten we, nogmaals, opzij stappen en ons door de Heilige Geest laten leiden bij het gebruiken van ons inlevingsvermogen. 

(Toelichtingen door Robert Perry)

 

6. De betekenis van liefde gaat verloren in elke relatie die zich tot zwakheid wendt, en daar liefde hoopt te vinden. De macht van de liefde, en die is haar betekenis, ligt in Gods kracht die erboven zweeft en haar zwijgend zegent door haar te hullen in helende vleugels. Laat dit zo zijn, en probeer niet jouw ‘wonder’ hiervoor in de plaats te stellen.

 

Inleving, zoals wij die kennen en toepassen, is gericht op het delen van slachtofferschap. We proberen een 'wonder' tot stand te brengen door mee te lijden met de zwakte van anderen. Maar terwijl we worstelen om een zorgzame helper te zijn, is er een Kracht, die de relatie 'zwijgend zegent door haar te hullen in helende vleugels'. Onze enige taak is die Kracht haar werk te laten doen. 

(Toelichtingen door Robert Perry)

 

Ik heb gezegd dat als een broeder iets dwaas van jou vraagt, dat te doen. Maar vergewis je ervan dat dit niet betekent iets dwaas doen wat hem of jou zou kwetsen, want wat de een kwetst zal ook de ander kwetsen. Dwaze verzoeken zijn alleen maar dwaas omdat ze in conflict zijn, aangezien ze altijd een of ander element van speciaalheid bevatten. Alleen de Heilige Geest herkent zowel dwaze als echte behoeften. En Hij zal jou onderwijzen hoe je beide kunt vervullen zonder een van beide te verliezen.

 

7. Jij zult dat alleen in het geheim proberen te doen. En je zult denken dat door de behoeften van de een te stillen jij een ander niet in gevaar brengt, want je houdt hen gescheiden van en geheim voor elkaar. Dat is niet de weg, want die leidt niet naar het leven en de waarheid. Geen enkele behoefte zal lang onvervuld blijven als je ze alle aan Hem overlaat wiens functie het is ze te vervullen. Dat is Zijn functie, en niet de jouwe. Hij zal die niet in het geheim stillen, want Hij wil alles delen wat jij via Hem geeft. Om die reden geeft Hij het. Wat jij via Hem geeft is bestemd voor het hele Zoonschap, niet voor een deel ervan. Laat Zijn functie aan Hem over, want Hij zal die vervullen als je Hem slechts vraagt in je relaties binnen te komen, en die voor jou te zegenen.

 

De bovenstaande tekst verwijst naar de beroemde zin uit 'De investering in de werkelijkheid': 'Onderken wat niet van belang is, en als je broeder jou iets 'ongehoords' vraagt, doe het dan omdat het niet van belang is' (T12.III.4:1.). Hier gebruikt Jezus deze uitspraak in de context van inleving. Wanneer een broeder een beroep doet op onze inleving in de gebruikelijke betekenis, is dat een 'ongehoord' of dwaas verzoek, omdat hij ons vraagt hem iets speciaals te geven. Iets speciaals is alleen voor één persoon bestemd en sluit alle anderen uit. Onder dit verzoek ligt een ware behoefte, zoals verbondenheid, vrede of vreugde. Als we ons laten leiden door de Heilige Geest zal Hij ons helpen de ware behoefte te herkennen en te vervullen, waarmee niet alleen de dwaze behoefte van deze ene persoon vervuld zal zijn, maar ook zijn ware behoefte én die van het gehele Zoonschap.

(Toelichtingen door Robert Perry)