Hoofdstuk 8

De terugreis

II. Het verschil tussen gevangenschap en vrijheid

 

1. Er bestaat een houvast bij het kiezen. Slechts één Leraar weet wat jouw werkelijkheid is. Als het leerplan ten doel heeft jou te leren hoe je de obstakels ten opzichte van die kennis kunt wegnemen, dan leer je dat noodzakelijkerwijs van Hem. Het ego weet niet wat het probeert te onderwijzen. Het probeert jou te leren wat je bent zonder te weten wat jij bent. Het is alleen een expert in verwarring. Iets anders begrijpt het niet. Als leraar is het ego dan ook totaal verward en totaal verwarrend. Ook al zou je de Heilige Geest volledig kunnen negeren, wat onmogelijk is, dan zou je nog steeds niets van het ego kunnen leren, omdat het ego niets weet.

 

Deze alinea vervolgt de bespreking van de vorige paragraaf over het feit dat ons huidige leerplan bestaat uit het leren van hetzelfde thema (wat we zijn) van twee lijnrecht tegenover elkaar staande leraren wat uiteraard een onmogelijke situatie is. We moeten dus een van beide leraren kiezen. In principe is dat geen moeilijke keuze, omdat slechts één leraar weet waar hij het over heeft. Beiden onderwijzen wat je bent, maar de Heilige Geest is de enige die dat weet. Het ego heeft er geen flauw idee van. Stel je een leraar voor wiens woorden aannemelijk klinken. Hij doet constant opwindende beloften, maar uit ook verhulde dreigementen, waardoor je naar hem blijft luisteren. Na een poosje kom je echter tot de ontdekking dat hij volkomen verward is over wat hij onderwijst. Zou je hem dan nog langer als leraar willen? De verwarring van het ego wordt weerspiegeld in het feit dat het jou voortdurend verschillende dingen over jezelf vertelt. De ene keer vertelt het je dat je spiritueel ontwikkeld bent, en de andere keer dat je op dit gebied niets weet; dat je zowel speciaal bent als gewoon; dat je een winnaar bent maar ook een verliezer. Geen wonder dat je in verwarring bent over jezelf. 

(Toelichtingen door Robert Perry)

 

2. Is er ook maar één reden denkbaar om zo’n leraar te kiezen? Is niet het totaal negeren van alles wat het onderwijst alleen maar zinnig? Is dit de leraar tot wie een Zoon van God zich moet wenden om zichzelf te vinden? Het ego heeft jou nooit ergens een zinnig antwoord op gegeven. Zou dit hem dan al niet, zuiver op grond van je eigen ervaring met wat het onderwijst, als jouw toekomstige leraar ongeschikt maken? Maar het ego heeft aan jouw leerproces meer schade toegebracht dan alleen dit. Leren is een plezier als het jou langs je natuurlijke pad voert en de ontwikkeling van wat jij hebt, vergemakkelijkt. Wanneer je echter tegen je natuur in onderwezen wordt, zul je verliezen door wat je leert, omdat het leren zelf jou tot gevangene maakt. Jouw wil ligt in jouw natuur, en kan er daarom niet tegenin gaan.

 

Toepassing : Denk eens na over het feit dat het ego niets weet en je daarom nooit ergens een zinnig antwoord op kan geven. Stel jezelf dan zo eerlijk mogelijk de volgende vragen:

Heb ik ook maar één goede reden om het ego te volgen als mijn leraar?

Is het niet verstandig om alles wat het onderwijst volkomen te negeren?

Is dit de leraar tot wie ik, Zoon van God, mij moet wenden om mijzelf te vinden?

 

Er zijn twee redenen om het ego als leraar te diskwalificeren. De eerste is dat het niets weet en ons daarom nooit een zinnig antwoord kan geven. De tweede is dat het ons tegen onze natuur in onderwijst en ons er daarmee van weerhoudt onszelf vrijuit tot uitdrukking te brengen. Het houdt onze ware wil gevangen.

Stel je voor dat je een vogel traint om zich te gedragen als een slang. Je beloont hem elke keer wanneer hij zich zigzaggend over de grond beweegt. Maar elke keer wanneer hij probeert te zingen of te vliegen straf je hem. Na een poosje zal hij zijn natuurlijke impulsen als vogel volkomen hebben afgeleerd.

Dat is wat er met ons is gebeurd. Doordat we tegen onze natuur in zijn onderwezen, hebben we onze natuurlijke impulsen als Zoon van God afgeleerd. 

(Toelichtingen door Robert Perry)

 

3. Zolang jouw wil vrij is kan het ego jou niets leren, omdat je er niet naar zult luisteren. Het is niet jouw wil om gevangen te zijn, want jouw wil is vrij. Daarom is het ego de ontkenning van de vrije wil. Het is nooit God die jou dwingt, want Hij deelt Zijn Wil met jou. Zijn Stem onderwijst alleen in overeenstemming met Zijn Wil, maar dat is niet de les van de Heilige Geest, want dit is wat jij bent. De les is dat jouw wil en Die van God niet in disharmonie kunnen zijn, omdat ze één zijn. Dit betekent het ongedaan maken van alles wat het ego probeert te onderwijzen. Het is dus niet alleen de richting van het leerplan die conflictloos moet zijn, maar ook de inhoud.

 

Wij hebben de neiging om het ego te zien als de vertegenwoordiger van een onbeperkte uitdrukking van onze eigen wil, terwijl we God zien als een vertegenwoordiger van de beteugeling daarvan. Maar het is andersom. Onze wil ligt in onze natuur, en onze natuur is dat we Gods Zoon zijn. Het enige wat we werkelijk willen is daarom onszelf als Gods Zoon tot uitdrukking brengen. En dit betekent dat het ego degene is die onze wil onderdrukt (zoals in het voorbeeld van de vogel). God maakt onze wil vrij dat is wat de Heilige Geest ons probeert te leren: dat Gods Wil altijd in harmonie is met de onze omdat ze één zijn.

Door de Heilige Geest te kiezen als onze leraar is ons leerplan dus niet alleen conflictloos met betrekking tot de richting, maar ook tot de inhoud. Want in Zijn inhoud ontbreekt het fundamentele conflict van het ego: het conflict tussen God en ons.

(Toelichtingen door Robert Perry)

 

4. Het ego probeert te onderwijzen dat jij Gods Wil wenst te weerstaan. Deze tegennatuurlijke les kan niet worden geleerd, en de poging om die te leren is een schending van je eigen vrijheid en maakt jou bang voor je wil, omdat die vrij is. De Heilige Geest verzet zich tegen iedere kluistering van de wil van een Zoon van God, omdat Hij weet dat de Wil van de Zoon Die van de Vader is. De Heilige Geest leidt jou gestaag verder over het pad van de vrijheid, en leert je hoe jij alles wat jou zou tegenhouden kunt negeren of eraan voorbij kunt zien.

 

De inhoud van het ego is inherent tegenstrijdig, omdat deze gebaseerd is op het idee dat onze wil van nature in conflict is met die van God. Volgens hem is onze wil van nature eigenzinnig en egoïstisch, als die van een wild paard dat God wil temmen om onze wil te breken. Het enige wat dit idee echter doet is het verbergen van onze ware wil, die alleen wil liefhebben en verenigen. Door het ego worden we zoals de vogel, die zo getraind is om een slang te zijn dat hij uiteindelijk bang is voor zijn eigen natuurlijke impulsen. De Heilige Geest probeert dit om te keren; niet door ons te dwingen, maar door ons zachtmoedig weg te leiden uit de opsluiting van onze wil door het ego naar de vrije expressie van wat we zijn. 

(Toelichtingen door Robert Perry)

 

5. We hebben gezegd dat de Heilige Geest jou het verschil leert tussen pijn en vreugde. Daarmee zeggen we feitelijk dat Hij jou het verschil leert tussen gevangenschap en vrijheid. Jij kunt dit onderscheid zonder Hem niet maken, omdat jij jezelf geleerd hebt dat gevangenschap vrijheid is. Hoe kun je ze uit elkaar houden als jij gelooft dat ze hetzelfde zijn? Kun je soms dat deel van je denkgeest, dat jou geleerd heeft te geloven dat ze hetzelfde zijn, vragen jou te leren waarin ze verschillen?

 

Wij denken dat de expressie van onze onechte, eigenzinnige, egoïstische wil de definitie van vrijheid is, terwijl dit in feite onze echte wil gevangen houdt. En we denken dat het bevrijden van onze echte wil in feite gevangenschap is, omdat onze onechte wil dan niet zijn gang kan gaan. Met andere woorden: we hebben vrijheid en gevangenschap volkomen met elkaar verward.

Hoe kunnen we onszelf dan leren hoe we ze uit elkaar moeten houden? Dat is hetzelfde als iemand die kleurenblind is vragen zichzelf het verschil tussen rood en groen te leren.

Onze enige keuze is de Heilige Geest te vertrouwen. Zijn leiding klinkt misschien als gevangenschap, maar we kunnen erop vertrouwen dat, wanneer hij ons zegt iets te doen, dit daadwerkelijk zal resulteren in het bevrijden van onze ware wil, ook al lijkt dat niet zo te zijn. 

(Toelichtingen door Robert Perry)

 

6. Het onderwijs van de Heilige Geest volgt maar één richting en heeft maar één doel. Vrijheid is zijn richting en God is Zijn doel. Maar Hij kan zich God niet voorstellen zonder jou, omdat het niet Gods Wil is zonder jou te zijn. Wanneer jij geleerd hebt dat jouw wil die van God is, kun jij evenmin willen dat je zonder Hem bent als Hij kan willen zonder jou te zijn. Dat is vrijheid en dat is vreugde. Ontzeg jezelf dit, en je ontzegt God Zijn Koninkrijk, want hiervoor heeft Hij jou geschapen.

 

Hoe verder de Heilige Geest ons brengt, hoe vrijer we worden. En wanneer we uiteindelijk God bereiken, zullen we ontdekken dat het Gods Wil is om bij ons te zijn. En nog verrassender: we ontdekken eveneens dat het ook onze wil is om bij Hem te zijn. In onze natuurlijke staat van zijn, zijn we niet meer in staat om buiten God te willen zijn. Aan het einde van de weg beseffen we dat Zijn vrije wil en de onze precies hetzelfde willen: samenzijn. 

(Toelichtingen door Robert Perry)

 

7. Toen ik zei: ‘Alle kracht en heerlijkheid zijn van jou, want van Hem is het Koninkrijk,’ bedoelde ik hiermee: Gods Wil kent geen beperkingen, en alle kracht en heerlijkheid zijn daarin gelegen. Deze Wil is grenzeloos in kracht, in liefde en in vrede. Hij kent geen grenzen omdat zijn uitbreiding onbeperkt is, en hij omvat alles omdat hij alles heeft geschapen. Door alles te scheppen heeft hij alles tot deel van zichzelf gemaakt. Jij bent de Wil van God, want zo werd jij geschapen. Omdat jouw Schepper alleen schept zoals Hij is, ben jij als Hij. Jij bent deel van Hem die alle kracht en heerlijkheid is, en daarom ben jij even onbegrensd als Hij.

 

Deze alinea is een uitgebreide uitleg van de zin: 'Alle kracht en heerlijkheid zijn van jou, want van Hem is het Koninkrijk' (T7.VII.11:6):

Gods Wil is grenzeloos in kracht, heerlijkheid, liefde en vrede.

Hij is grenzeloos omdat hij zich onbeperkt uitbreidt.

Hij omvat alles omdat hij alles heeft geschapen.

Wat hij schept wordt deel van hem.

Hij heeft jou geschapen.

Jij bent dus de Wil van God en daarom deel van Hem.

Daarom zijn jouw kracht en heerlijkheid even onbegrensd als de Zijne.

 

Samenvattend: God bevat alle kracht, heerlijkheid, liefde en vrede. Wat Hij schept wordt deel van Hem en deelt dus in Zijn kracht, heerlijkheid, liefde en vrede. Hij heeft jou geschapen en dus bevat jij dezelfde kracht, heerlijkheid, liefde en vrede als Hij.

 

Toepassing : Herhaal voor jezelf:

Ik ben deel van God, die alle kracht, heerlijkheid, liefde en vrede is.

Daarom ben ik even onbegrensd als Hij.

Alle kracht, heerlijkheid, liefde en vrede zijn de mijne, omdat ik ben zoals Hij. 

(Toelichtingen door Robert Perry)

 

8. Op wat anders dan alle kracht en heerlijkheid kan de Heilige Geest een appèl doen om Gods Koninkrijk te herstellen? Hij appelleert dus alleen aan wat het Koninkrijk is, zodat het zelf erkennen kan wat het is. Wanneer jij dit erkent, breng je die erkenning automatisch over op iedereen, want jouw erkenning gold iedereen. Door jouw erkenning wek je de hunne, en door de hunne breidt de jouwe zich uit. Ontwaken doorstroomt het Koninkrijk vloeiend en vreugdevol, in antwoord op de Roep namens God. Dit is de natuurlijke reactie van iedere Zoon van God op de Stem namens zijn Schepper, omdat Die de Stem namens zijn scheppingen en zijn eigen uitbreiding is.

 

God roept ons op om Zijn Koninkrijk te herstellen. Misschien denk je dat Hij de verkeerde heeft uitgekozen. Maar Hij doet dit beroep op jou omdat jij het Koninkrijk bent en al Zijn kracht en heerlijkheid bezit. Het enige wat Hij van je vraagt is te erkennen wat je bent. Door dat te doen erken je alle delen van het Koninkrijk en wek je deze erkenning in hen. Golven van ontwaken stromen van jou uit en verspreiden zich door het Koninkrijk. Door ja te zeggen op Gods oproep geef je Hem een natuurlijk antwoord, omdat Hij jou alleen maar je vrijheid terug wil geven. En als jij ja hebt gezegd, reageert het gehele Koninkrijk op dezelfde natuurlijke manier. Want jouw ontwaken is het ontwaken van iedereen.

(Toelichtingen door Robert Perry)