Hoofdstuk 15
Het heilig ogenblik
VI. Het heilig ogenblik en de wetten van God
1. Het is onmogelijk de ene relatie te gebruiken ten koste van de andere en niet onder schuld gebukt te gaan. En het is even onmogelijk een deel van een relatie te veroordelen en daarin vrede te vinden. Binnen het onderwijs van de Heilige Geest worden alle relaties gezien als totale verbintenissen, en toch zijn ze op geen enkele wijze met elkaar in conflict. Volmaakt vertrouwen in elk ervan, vanwege hun vermogen jou volledige voldoening te schenken, vloeit alleen voort uit volmaakt vertrouwen in jezelf. En dat kun je niet hebben zolang schuld blijft bestaan. En er zal schuld zijn zolang je de mogelijkheid aanvaardt, en koestert, dat je een broeder kunt maken tot wat hij niet is, omdat jij hem zo wilt hebben.
Onze relaties lijken vol conflicten te zijn. We hebben conflicten binnen een relatie, die ervoor zorgen dat we bepaalde delen ervan veroordelen: 'Ik hou van hem, maar ik haat het dat hij zoveel praat'. En we hebben conflicten tussen relaties, die ervoor zorgen dat we sommige meer waarderen dan andere. De Heilige Geest ziet alle relaties echter als totale verbintenissen. Er zijn geen conflicten binnen hen, noch tussen hen. Eik ervan heeft het vermogen ons volledige voldoening te schenken. Op het niveau van de vorm hebben we met sommige mensen meer contact dan met andere, maar op het niveau van de inhoud kan een ontmoeting met mijn kapper een ervaring van totale liefde zijn, die mij evenveel voldoening geeft als een ontmoeting met mijn liefdespartner. Dit kan echter alleen gebeuren wanneer we volmaakt vertrouwen hebben in onszelf ais Gods Zoon. Want dan zien we ook onze broeders zo, in plaats van hen te maken tot wat ze niet zijn: vervuilers onze behoeften.
Toepassing : Denk aan enkele van je relaties, zowel relaties die je belangrijk vindt, als oppervlakkige relaties. Concentreer je op eik ervan terwijl je zegt:
Deze relatie is een totale verbintenis
die op geen enkele manier in conflict is met mijn andere relaties.
Ze kan mij volledige voldoening schenken.
Ik heb volmaakt vertrouwen in deze relatie
wanneer ik volmaakt vertrouwen heb in mijzelf als Gods Zoon,
en stop mijn broeder te maken tot wat hij niet is.
Hij is evenals ik Gods Zoon.
(Toelichtingen door Robert Perry)
2. Jij hebt zo weinig vertrouwen in jezelf omdat je ongenegen bent het feit te aanvaarden dat er volmaakte liefde in jou is. En daarom zoek jij buiten je wat je buiten je niet vinden kunt. Ik bied je mijn volmaakt vertrouwen in jou, in plaats van al jouw twijfels. Maar vergeet niet dat mijn vertrouwen in al jouw broeders even volmaakt moet zijn als in jou, anders zou het een beperkte gave aan jou zijn. In het heilig ogenblik delen we ons vertrouwen in Gods Zoon, want samen erkennen we dat hij dat geheel en al waard is, en in ons besef van zijn waardigheid kunnen we niet twijfelen aan zijn heiligheid. En aldus hebben we hem lief.
Wij hebben geen volmaakt vertrouwen in onszelf, omdat we niet geloven dat er volmaakte liefde in ons is. Dit leidt tot een wanhopig zoeken naar liefde buiten onszelf, waar we haar echter niet kunnen vinden. In plaats daarvan vinden we conflicterende en schuldbeladen relaties. In plaats van buiten onszelf te zoeken, moeten we ons met Jezus verenigen in het heilig ogenblik, waar we zijn gave ontvangen van zijn volmaakt vertrouwen in ons en in al onze broeders. In het heilig ogenblik delen we Jezus' visie van de oneindige waarde en heiligheid van Gods Zoon in iedereen. Door dit te beseffen kunnen we met volmaakte liefde van onszelf en van onze broeders houden.
(Toelichtingen door Robert Perry)
3. Alle afscheiding verdwijnt wanneer heiligheid wordt gedeeld. Want heiligheid is macht, en door haar te delen wint ze aan kracht. Als je voldoening zoekt in de bevrediging van je behoeften zoals jij die waarneemt, moet je wel geloven dat kracht van een ander komt, en dat hij verliest wat jij wint. Er moet altijd iemand verliezen als jij jezelf als zwak ziet. Maar er is een andere interpretatie van relaties die het idee van machtsverlies volledig overstijgt.
Onze speciale relaties zijn gebaseerd op gebrek: we zien onszelf als behoeftig en zwak en zoeken daarom anderen die onze behoeften moeten vervullen en ons kracht moeten geven. In onze ogen betekent dit dat zij verliezen wat ze ons geven. Dat is de reden waarom relaties vaak ontaarden in een machtsstrijd. Ware macht komt echter niet voort uit het onttrekken van kracht aan anderen, maar uit het delen van onze heiligheid met hen. Dat bevestigt namelijk dat we niet afgescheiden zijn, en omdat het delen van heiligheid haar versterkt, wordt iedereen sterker.
(Toelichtingen door Robert Perry)
4. Je vindt het niet moeilijk te geloven dat wanneer een ander God om liefde aanroept jouw roep even sterk blijft. Evenmin denk je dat wanneer God hem antwoord geeft, jouw hoop op een antwoord vermindert. Integendeel, je bent veeleer geneigd zijn welslagen als bewijs te zien voor de kans daarop voor jouzelf. Dat komt doordat je inziet, hoe vaag ook, dat God een idee is, en jouw geloof in Hem dus versterkt wordt door het te delen. Wat je wel moeilijk te aanvaarden vindt is het feit dat jij een idee bent, net als je Vader. En net als Hij kun jij jezelf volledig geven, zonder het minste verlies, en met alleen maar winst. Hierin is vrede gelegen, want hier is geen conflict.
Deze alinea presenteert de andere interpretatie van relaties, waar de vorige alinea naar verwees. Het is een aanvulling op de logica die in hoofdstuk 5 werd beschreven:
Gedachten vermeerderen door ze weg te geven.
Hoe meer er daarin geloven, des te sterker worden ze.
Alles is een idee.
Hoe kan geven dan met verliezen worden geassocieerd?
(T5.1.2:2-5).
God is een idee, en ideeën worden sterker wanneer ze worden gedeeld. Hoe meer wij in Hem geloven door Hem aan te roepen en Zijn antwoord te ontvangen — hoe sterker ons geloof in Hem wordt. Wat we echter veel moeilijker kunnen geloven is dat ook wij een idee zijn. Net als God kunnen we onszelf geven — 'volledig, zonder het minste verlies, en met alleen maar winst'. Als dit zo is, hoe kunnen geven en verliezen dan met elkaar in verband worden gebracht? Deze interpretatie van relaties overstijgt het idee van machtsverlies volledig. In plaats van het onttrekken van kracht aan anderen, delen we de kracht van heiligheid volledig met hen en versterken deze daarmee. Dit is de manier om elk conflict in onze relaties te beëindigen en vrede te vinden.
(Toelichtingen door Robert Perry)
5. In de wereld van schaarste heeft liefde geen betekenis en is vrede onmogelijk. Want winst en verlies worden beide aanvaard, en dus is niemand zich ervan bewust dat er volmaakte liefde in hem is. In het heilig ogenblik erken je het idee van liefde in jou, en verenig je dit idee met de Denkgeest die het gedacht heeft, en het niet op kon geven. Door het in zichzelf vast te houden is er geen verlies. Aldus wordt het heilig ogenblik een les in hoe jij al jouw broeders in je denkgeest kunt houden, waarbij je geen verlies maar compleetheid ervaart. Hieruit volgt dat je alleen maar kunt geven. En dat is liefde, want dat alleen is volgens de wetten van God natuurlijk. In het heilig ogenblik zegevieren de wetten van God, en hebben alleen zij betekenis. De wetten van deze wereld houden op ook maar de geringste betekenis te hebben. Wanneer de Zoon van God Gods wetten aanvaardt als wat hij zelf graag wil, kan hij onmogelijk op enige manier gebonden of beperkt zijn. Op dat ogenblik is hij zo vrij als God wil dat hij is. Want op het ogenblik dat hij weigert gebonden te zijn, is hij niet gebonden.
Wij denken te leven in een wereld waar iedereen iets mist en in relaties voortdurend iets van elkaar wil hebben. We lijken vast te zitten in een nulsomspel van geven en nemen, waarin winnen betekent dat een ander verliest. Hoe kunnen we in een dergelijke oorlogssituatie vrede ervaren? Als we geloven dat verlies mogelijk is, hoe kunnen we dan geloven dat volmaakte liefde in ons is? In het heilig ogenblik erkennen we deze liefde in onszelf en verenigen we ons met Gods Denkgeest waarin ze wordt bewaard. Als gevolg daarvan stemmen we onze denkgeest af op de wetten van God. Zoals Hij al onze broeders in Zijn Denkgeest houdt, zo houden wij hen in onze denkgeest. Zoals dit Hem compleet maakt, zo maakt het ons compleet. En zoals Gods compleetheid betekent dat Hij nooit hoeft te nemen en alleen kan geven, zo betekent onze compleetheid dat wij nooit hoeven te nemen en alleen kunnen geven. We worden volmaakte kanalen voor Gods wetten van liefde, wetten die 'steeds geven en nooit nemen' (WdI.76.9:6). In deze staat zijn we volkomen vrij van de wetten van deze wereld, van het nulsomspel dat heerst in de wereld van schaarste. En bevrijd van alles wat ons lijkt te beperken, leren we dat volmaakte liefde in ons is.
(Toelichtingen door Robert Perry)
6. In het heilig ogenblik gebeurt er niets dat er niet altijd al is geweest. Alleen de sluier die over de werkelijkheid is getrokken, wordt opgelicht. Niets is veranderd. Maar het besef van onveranderlijkheid komt gezwind wanneer de sluier van de tijd terzijde wordt geschoven. Niemand die het oplichten van de sluier nog niet ervaren heeft en zichzelf onweerstaanbaar aangetrokken voelde tot het licht daarachter, kan in liefde zonder angst geloven. Maar de Heilige Geest geeft jou dit geloof, want Hij heeft het mij aangeboden en ik heb het aanvaard. Vrees niet dat het heilig ogenblik jou zal worden ontzegd, want ik heb het niet afgewezen. En door mij heen geeft de Heilige Geest het aan jou, zoals ook jij het zult geven. Laat geen behoefte die jij waarneemt jouw behoefte hieraan verborgen houden. Want in het heilig ogenblik zul jij inzien wat de enige behoefte is die de Zonen van God gelijkelijk met elkaar delen, en door dit inzicht zul jij je bij mij aansluiten om datgene te schenken waar behoefte aan is.
In het heilig ogenblik wordt de sluier van de tijd opzij geschoven, om te onthullen wat er altijd al is geweest. Deze ervaring, en de aantrekkingskracht van het licht achter de sluier, geeft ons het vertrouwen dat volmaakte liefde in ons is. Degenen onder ons die dit, net als ik, nog niet ervaren hebben, vragen zich wellicht af of we ooit het heilig ogenblik zullen bereiken zoals Jezus het hier beschrijft, en het onwankelbare geloof in onze eigen liefdevolle natuur zullen ontdekken dat zo'n heilig ogenblik met zich meebrengt. Maar Jezus verzekert ons dat dit gegarandeerd zal gebeuren omdat de Heilige Geest het hem gegeven heeft en het via hem ook al aan ons heeft gegeven. En wij zullen het op onze beurt aan onze broeders geven. Wanneer we onze ingebeelde behoeften eenmaal hebben losgelaten, zullen we ons met Jezus verenigen in het geven van het enige dat het Zoonschap werkelijk nodig heeft.
Toepassing : Denk aan iets in deze wereld dat je nodig denkt te hebben, en zeg het volgende:
Laat deze behoefte mijn behoefte aan het heilig ogenblik niet verborgen houden.
Laat me inzien dat de enige behoefte die de Zonen van God gelijkelijk met elkaar delen de behoefte aan het heilig ogenblik is.
Door dit inzicht zal ik mij bij Jezus aansluiten om datgene te schenken waar werkelijk behoefte aan is.
(Toelichtingen door Robert Perry)
7. Via ons zal de vrede komen. Verbind je met mij in het idee van de vrede, want het is in ideeën dat de ene denkgeest met de andere communiceren kan. Als jij jezelf wilt geven zoals je Vader Zijn Zelf geeft, zul je Zelfheid leren begrijpen. En daarin wordt de betekenis van liefde begrepen. Maar bedenk wel dat begrijpen afkomstig is van de denkgeest en enkel de denkgeest. Kennis is daarom iets van de denkgeest, en haar voorwaarden zijn samen met haar in de denkgeest. Als jij niet een idee, en niets dan een idee was, zou je niet ten volle kunnen communiceren met al wat ooit is geweest. Maar zolang jij liever iets anders bent of een poging wilt doen tegelijk niets anders en iets anders te zijn, zul jij je de taal van de communicatie, die jij volmaakt kent, niet herinneren.
Onze speciale relaties zijn gericht op het lichaam. Zoals Jezus in het volgende hoofdstuk zegt: 'De speciale relatie is een ritueel van de vorm' (T16.V.12:2). Zolang we onszelf zien als een lichaam of als een combinatie van lichaam en denkgeest, kunnen we de betekenis van liefde niet begrijpen, omdat we niet in staat zijn de taal van de liefde te spreken — de taal van ideeën, de enige taal waarin denkgeesten met elkaar kunnen communiceren. Alleen omdat we een vormloze denkgeest zijn, een grenzeloos idee in de Denkgeest van God, kunnen we ten volle communiceren met God en onze broeders. Alleen door onze ware natuur als vormloze denkgeest te erkennen, kunnen we ons met Jezus verbinden in het idee van vrede, zelfheid leren begrijpen, ons Zelf geven zoals onze Vader Zijn Zelf geeft, en de ware betekenis van liefde leren.
(Toelichtingen door Robert Perry)
8.In het heilig ogenblik wordt God herinnerd, en met Hem wordt de taal van de communicatie met al jouw broeders herinnerd. Want communicatie wordt, net als de waarheid, gezamenlijk herinnerd. Er is geen uitsluiting in het heilig ogenblik, omdat het verleden voorbij is, en tegelijk daarmee verdwijnt de hele basis voor uitsluiting. Zonder haar bron verdwijnt uitsluiting. En dit geeft jouw Bron en die van al jouw broeders de gelegenheid haar in jouw bewustzijn te vervangen. God en de macht van God zullen Hun rechtmatige plaats in jou innemen, en je zult de volle communicatie van ideeën met ideeën ervaren. Dankzij je vermogen dit te doen zul je leren wat jij ontegenzeggelijk bent, want je zult gaan begrijpen wat jouw Schepper is en wat Zijn schepping is, samen met Hem.
Zoals we in deze laatste paragrafen hebben gezien, brengt het heilig ogenblik een volledige omkering teweeg van de manier waarop we de dingen nu zien. Ons leven is verankerd in het verleden; in het heilig ogenblik is het verleden voorbij. Onze relaties zijn geworteld in uitsluiting op basis van het verleden; in het heilig ogenblik is er geen uitsluiting, omdat het verleden voorbij is. We geloven dat we afgescheiden zijn van God en daarom zwak zijn; in het heilig ogenblik nemen God en Zijn macht hun rechtmatige plaats in ons in. We denken dat we gevangen zitten in ons lichaam en daardoor worstelen met onze communicatie met anderen; in het heilig ogenblik erkennen we dat we een grenzeloos idee zijn en ten volle communiceren met andere grenzeloze ideeën. Kortom, in het heilig ogenblik gaan we begrijpen wat God en Zijn schepping werkelijk zijn en dus wat wij werkelijk zijn.
(Toelichtingen door Robert Perry)